Шуменче спасява стари учебни пособия от школата

Осмокласникът Георги приема дарение Правец 16

Хранилищата на българските училища са пълни със стари учебни помагала - от географски карти и табла до шрайбпроектори, микроскопи и препарирани птици. Прашасват ненужни за учителите с навлизане на новите технологии, но един 14-годишен ученик от Шумен ги смята за огромна ценност. От четири години осмокласникът събира всичко, изхвърлено от школата в града, вече се е пресрамил и сам иска да инспектира складовете с учебни находки, купува и разменя с други колекционери.

Снимки: Цветелина Георгиева и Архив

Защо трупа странната колекция? Първо, защото му е любопитно как се е преподавало преди десетилетия и второ, защото му се струва, че тогавашните пособия са били доста интригуващи и могат да бъдат полезни и днес. Не на шега Георги призовава сегашните педагози да се замислят как да образоват децата в класните стаи по-занимателно. "Не наблягайте на суха теория, показвайте повече. Навлязоха дигиталните технологии, но май и те не се ползват достатъчно", констатирал е 14-годишният Георги.

През април неговото училище СУ "Сава Доброплодни" му предостави цяла зала, за да може да покаже с какво са преподавали учителите по време на соца и осмокласникът подреди над 300 експоната. Експозицията "През ключалката на стария кабинет" остана чак до 9 май, за да успеят да я разгледат всички. "Млада учителка по български език и литература много се заинтригува от моята киномашина и филмите ми за нея. Казах й, че трудно ще си намери. Моята съм я купил за 100 лв. и ще й я предоставя, за да покаже филма "Бай Ганьо в Иречек"", разказва Георги. Педагози с дълъг стаж споделили, че самите те виждат за първи път някои от пособията и нямат идея как се борави с тях. "Стигнах до извода, че и преди е било, както сега - имало е много неща, но не са били предоставяни на всички училища", казва малкият всезнайко.

Да трупа необичайната колекция се запалил случайно - както си вървял към дома по ул. "Съединение", видял да изхвърлят от съседно училище малки кутийки, пълни с диапозитиви. Изобщо не знаел какво отнася у дома, но майка му му обяснила, че по нейно време са ползвани при преподаване. Така се запалил и вече има над 16 000 диапозитива по различни предмети, много диафилми, работеща киномашина, три микроскопа, почти нов магнетофон "Унитра" с учебни ролки, десетки табла, географски и исторически карти, много пособия за интересно преподаване на химия и физика... Георги демонстрира нагледно как се сглобяват молекулите на различни химични елементи и обяснява, че така всеки ще ги запомни по-лесно. Най-старият предмет в колекцията му е 60-годишен учебен филм по география за ледниците.

Училищата хвърлят, а Георги спасява, такъв е най-вече принципът на сбирката му. Затова призовава: "Ако някое училище смята да изхвърля, нека ми се обади, ще прибера всичко. Къса ми се душата като видя някой да се разделя с такива интересни неща. Аз винаги ще имам място за още нещо ново".

А къде побира толкова материали - на тавана на баба си е превзел два гардероба, няколко шкафа и една етажерка. Пенсионерката е сред малцината, които разбират страстта му.

Благодарен е и на учителката Виолета Петрова, която му е помогнала да открие някои от експонатите, дала му е и свои. Никога няма да забрави и как в СУ "Трайко Симеонов" в Шумен, където отишъл да попита за нещо ценно и ненужно, го посрещнали учтиво, говорили му на "вие" и после му предложили да избира от пълна маса с антики за преподаване. Напълнил една торба с учебни плочи по руски, история, български... Щастлив е, че е спасил и 7 препарирани птици, нарочени за бракуване в неговото училище. Казва, че на колекцията му, за да е представителна й липсва компютър "Правец 16". Очаква някой да му дари. "Това ми е една от мечтите, защото много ценя българската техника и това, което са постигнали по онова време трябва да го съхраня. Имам и дискети за Правец", обяснява шуменецът.

Иначе момчето със странна колекция учи в паралелка "музика". Свири на пиано, посещава два хора - градския "Бодра песен" и училищния, попива уроци по рисуване, ходи на клуб "Дебати". Почти няма свободно време. Признава, че понякога в часовете му доскучава, защото "не да се хваля, но повечето неща в природните науки ги знам, интересувам се и съм ги чел от диапозитивите и диафилмите". Като не му се слуша урока, започва да умува над колекцията и да си води записки, а учителите не го смятат за неуважително, казва Георги.

След изложбата в неговото школо ще бъде пусната анкета сред учениците, разработена с личното му участие. Ръководството ще пита учениците как искат да изглеждат учебните кабинети и по какъв начин да се преподава. "Отворени сме за всякакви съвети от ученици", казва директорът Албена Иванова-Неделчева.

Георги не е пълен отличник. Признава, че математиката не му е в кръвта. "Не съм по точните науки, въпреки че обичам да ми е точно и подредено", смее се пианистът. Обяснява: "Не се стремя на всяка цена да съм отличник, а да знам". Важна му е и стипендията - към 22 лв. на месец, за да може да инвестира и занапред в колекцията си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България