Шумен вдигна паметник на автора на "Адаптация"

Излезе двутомник с лирика и критика за поета, който трябва да влезе в учебниците

Авторът на култовата балада "Не си отивай, ще ми бъде тъжно..." от филма "Адаптация", вече има паметник в родния Шумен. За 100-годишния юбилей на поета Иван Пейчев беше издигнат впечатляващ баралеф, който ще бъде официално открит на 9 декември в навечерието на рождения му ден. Паметният знак от стомана и бронз е на площадка по стъпалата към Регионалната библиотека в центъра на града. Дело е на творческия тандем арх.Валери Колев и художника Валерий Желязков. След конкурс и одобрение от обществен комитет Община Шумен финансира изграждането му в памет на поета с 26 000 лв.

Иван Пейчев гледа от разтворена книга или корабно платно... Създателите оставят тълкуванието на ценителите. Върху стоманената повърхност са прецизно подбрани стихове, родени от чувствителната душа на поета. Познавачите ще прочетат началото на "Раздяла", писано от Капитана, влюбен в морето. Вторият е посветен на Шумен. Всеки ще може да приседне на пейка до Иван Пейчев, да помълчи и помечтае.

Преди тържественото откриване на паметника в Шумен, юбилеят на поета, превърнал се в мит приживе, ще бъде отбелязан и в София - в книжен център "Гринуич" в сряда от 17,30 ч. ще бъдат представени за първи път сборниците "Лирика" и "Психография и критика". Двата луксозни тома са издадени специално за годишнината и са плод на близо 2 г. безвъзмезден труд на екип с отговорен редактор проф.Добрин Добрев. Между кориците на първия са почти 200 стихотворения на твореца. Колективът проф.Ивелина Савова, Антонин Горчев, Иван Карадочев, Мариана Фъркова и Роза Боянова са подбрали най-доброто от всички сборници на Пейчев. Книгата е придружена от диск с актьорски изпълнения на избрани стихове. Във втория том са нови проучвания на изследователи, работили върху творбите му и дори върху досието му. Изданията са с общ тираж 1500 броя и могат да се намерят само в библиотеки в страната. Не са за продан, казват създателите и напомнят че и лирикът не се е интересувал от материалното.

 

unnamed

"Иван Пейчев е бил толкова интересна личност, че си струва човек да се занимава не само с творчество му, а и с битието му като особен тип човек. Това е най-добрият шуменски поет и една от най-колоритните личности в българския литературен живот след 9 септември", казва проф.Добрев за магнетичния Пейчев. Ценителите му знаят, че е бил бохема, душа на всяка компания, но в същото време изключителен поет на страданието. Критици не случайно го нареждат до Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов.

"Според мен той трябва да бъде изучаван в училище. Пейчев е не само голям стилист и поет, но е и психологически пример как човек трябва да се пребори с демоните си. Такъв човек може да даде пример за лично спасение", настоява проф.Добрев и препоръчва на съставителите на учебници сборниците му "Далечно плаване" и "Лаконично небе". Досега големият Пейчев е бил включван само в свободноизбираемия образователен обем. Темата със сигурност ще бъде сред обсъжданите на Националната научна конференция "Непосилната лекота на свободата. 100 г. от рождението на Иван Пейчев" в Шумен, която събира в петък от 9 ч. творци, изследователи и съвременници в Регионалната библиотека. Те са категорични, че интересът към поезията му е все по-голям и тя измества музикалните си варианти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино