Шумен кани виетнамски фирми в Индустриалния си парк

Êìåòñêîòî ðúêîâîääñòâî íà Øóìåí ñå ñðåùíà ñ âèåòíàìñêà äåëåãàöèÿ

Кметът на Шумен Любомир Христов и неговият екип се срещнаха в петък с извънредния и пълномощен посланик на Виетнам г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан. Градоначалникът се похвали с интернационално присъствие на фирми в Индустриалния парк на града. Само тази година четири фирми са закупили парцели в него и строят. "Може и ваши предприемачи да проявят интерес и да решат да инвестират тук. Ще ги поканим да го разгледат и сами да преценят“, каза Христов.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на партньорството между Шумен и виетнамския град Тхан Хоа. „Шумен е първият град, с който установихме контакти и започнахме действия за побратимяване през 2011 г. Имаме подписан договор за сътрудничество в областта на селското стопанство и аз съм готова да помагам. В икономическо и търговско отношение Виетнам се развива много добре през последните години. Нашата страна проявява голям интерес към внос на стоки от селското стопанство и от други сфери на производството, и вашите бизнесмени биха могли да намерят много добър пазар в нашата страна“, увери дипломатът.

По думите на кмета на Шумен и двете страни биха имали полза от провеждането на регулярни срещи, които да подпомогнат развитието на двустранните бизнес отношения. „Ще споделя Вашата покана към шуменския бизнес за провеждане на съвместни форуми и гостувания. Ще се радвам, ако контактите между българските производители и виетнамските бизнесмени наистина се активизират", каза градоначалникът.

Преди гостуването в Шумен г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан посети Хитрино и направи дарение на общо 3 000 лв. за шест пострадали от взрива фамилии. Средствата са събрани от виетнамската общност у нас и бяха раздадени на най-нуждаещите се в момента според обществения съвет, които разпределя помощите за селото.

Снимка Община Шумен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони