Шумен кани рецитатори на унгарска поезия

В журито е Йоана Буковска, записванията до 17 април

Шумен ще бъде домакин на 26-то издание на Националния конкурс за изпълнение на българска и унгарска литература в края на април. Кандидати за участие в надпреварата се очакват до 17 април, съобщиха от общината. Конкурсът тази година е посветен на 140-та годишнина от Освобождението на България, на 170-та годишнина от избухването на унгарската освободителна борба, както и на 170 г. от рождението на Христо Ботев и 195 г. от рождението на унгарския поет Шандор Петьофи.

И това издание на конкурса се организира от община Шумен и Унгарският културен институт „Балаши“, под патронажа на Министерство на културата. Подкрепя се от община Дебрецен, Съюза на артистите в България, основателят на конкурса семейство Поповски, Шуменският университет „Еп. Константин Преславски“ и къща- музей „Лайош Кошут“.

Надпреварата ще се проведе в читалище „Добри Войников“. Председател на журито ще бъде актьорът Иван Налбантов, а членове Веселин Мезеклиев и Йоана Буковска. Според статута на конкурса участниците изпълняват по свой избор творби от унгарската и българската литература, като времетраенето им е до 10 минути. Изпълнение на творба от унгарски автор е задължително.

Участниците са в пет възрастови групи – до 11 г., над 11 г., непрофесионалисти, студенти от ВУЗ-ове по изкуствата, артисти професионалисти.

Ще бъде присъдена и голяма награда на името на Владимир Трендафилов от Министерство на културата, награда от Унгарския културен институт, която е седмица престой в Унгария, награда от посланика на Унгария, награда от община Дебрецен и театър „Чоконаи“, която е  посещение в Дебрецен, също и награда на името на Иван Поповски за изключително художествено изпълнение на участник от студентската група. Фирма "Алкомет" ще връчи специална награда за участник ученик.

8 хил. лв. осигурява община Шумен за реализация на конкурса, толкова дава и унгарската страна.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони