Шумен купува сметосъбиращи машини за 2 млн.лв.

Нова сметосъбираща техника и съдове за боклук за близо 2 млн.лв. ще закупи община Шумен. Решението беше взето на заседание на Регионално сдружение за управление на отпадъците в четвъртък. Кметството иска да увеличи автопарка на общинското предприятие "Чистота", което в момента почиства само половината града, а амбицията е да поеме целия плюс селата.

Община ще купи за 1,150 млн.лв. техника за почистване на улици - мотометачки, водоноска, мотомиячка, както и мултилифт система за вдигане на големите 6-кубикови контейнери за строителни отпадъци. Други 690 000 лв. ще бъдат похарчени за нови контейнери за смет от бита и от строителни дейности.

Регионалното сдружение одобри и отпускане на 200 хил. лв. без ДДС за закупуване на съдове за разделно събиране на боклук в община Нови пазар.

Всички средства ще бъдат взети от натрупаните отчисления, които общините задължително правят по Закона за управление на отпадъците и внасят по сметка на Регионалната инспекция по опазване на околната среда. Тази година за тон депонирана смет на депото край кв."Дивдядово" общините внасят 57 лв. Прогнозно се очаква годишната вноска на община Шумен да бъде 900 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България