Шумен откри изложба в Дебрецен

Снимка РИМ-Шумен

Представяме къщата-музей "Лайош Кошут"

Изложбата „Къща музей „Лайош Кошут“ – културен мост между две държави“ на Регионален исторически музей – Шумен бе открита в неделя в Дери музей, Дебрецен. Тя е част от културната програма на Българското самоуправление в Дебрецен и градския исторически музей по случай Деня на българо-унгарската дружба и борбата за свобода през 1848 г.

Гостуващата фотодокументална експозиция на РИМ – Шумен бе представена от директора на музея д-р Даниел Руменов. Тя разкрива историята на основаването на мемориалната къща на унгарския революционер в Шумен и поредицата от събития, които се случват. Изложбата обръща внимание на Българо-унгарското дружество в града и неговите дейности. Акцентира и върху приноса на исторически личности, свързани с културните отношения между двете държави – професор Геза Фехер, Стилиян Чилингиров, Милица Козарева, Димитър и Владимир Вичеви.

Специално за събитието бе разработен QR код, даващ достъп до унгарския превод на книгата на Стилиян Чилингиров „Маджари и поляци в Шумен“, предоставен от Унгарския културен институт „Балаши“ – София.

На гостите на събитието в Дери музей д-р Даниел Руменов, директор на РИМ – Шумен представи историческото наследство на Шумен. Присъстващи бяха поздравени с изпълненията на местните танцови ансамбли „Янтра“ и „Росица“, и певицата Нели Шаш. Богатата програма включваше още дегустация на български традиционни кулинарни продукти, а най-малките посетители на музея имаха възможност да изработят мартенички и лястовички. Представители на двата музея и на Българското самоуправление в Дебрецен наградиха най-добрите участници в конкурса за рисунка на тема „Лятно приключение в България“, обявен от организаторите по-рано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони