Шумен получава 97 000 лв. за мерки срещу мръсния въздух

Снимка: Архив

Община Шумен ще получи 97 456 лв. за програма с мерки срещу замърсяването на атмосферния въздух. Средствата са от ПО"Околна среда", а договорът за изпълнение на проекта ще бъде подписан в екоминистерството.

Проектът е с продължителност 22 месеца и за това време екип от специалисти ще направят оценка на качеството на въздуха, ще анализират източниците на замърсяване и ще набележат конкретните дейности за подобряване състоянието на въздуха, каза Живка Атанасова, еколог в общината.Основен проблем са финните прахови частици особено през зимните месеци декември-януари.

При средно дневна норма от 50 микрограма/1 куб. м. и допустимото превишаване от 35 пъти в годината, през м.г. превишение е отчетено 57 пъти. В момента шуменци получават ежедневна информация за състоянието на въздуха, но идеята е система да показва моментното му състояние.

След реализация на проекта общината ще може да кандидатства за средства за закупуване на почистваща техника, миещи машини за улиците, реорганизация на автомобилното движение, ограничаване ползването на определен тип гориво.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ - [email protected] И [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България