Шумен получи уникален проект за ларгото, нереализиран по соца

Шумен получи уникален градоустройствен проект, изработен през 1954 г. от известния театрален сценограф архитект Иван Цонев. Три години той е бил градски архитект на Шумен, но не могъл да реализира нито един от големите си замисли за родното място.

Винаги секретарят на партията бил на друго мнение и така младият специалист решил да се реализира в друго поприще - отдал се на театъра. Това разказа в четвъртък неговата спътница в живота Елжбиета Ейсимон-Цонева и подари цялата дипломна работа на съпруга си на общината. 9 уникални акварела, излезли изпод ръката на архитекта и пазени над 60 г., показват как е трябвало да изглеждат възлови места в Шумен /тогава Коларовград б.а./. Показани са идеите му за центъра, гаровия площад, Градската градина.

Единственият му реализиран проект е този за емблематичния и до днес фонтан в парк "Кьошкове", разказа съпругата му. Тя припомни как е коментирал и онези три години на поста: "мен държавата ме е обучавала, давала е пари и аз съм готов да работя, но вие знаете по-добре, партията знае по добре и аз напускам".

Кметът на Шумен Любомир Христов веднага направи извода: "Да не позволяваме на политиците да правят градоустройството на градовете, а да го дадем на професионалистите". Община Шумен прие с благодарност ценното дарение. Интригуващите проекти-картини вече са изложени в сградата на кметството, има идея някои да се превърнат и в билбордове.

От отказа от архитектурата спечелил театъра и през 1955 г. Цонев е сред създателите на кукления театър в Шумен. По-късно става негов директор и му дава името „Патиланчо“. После Цонев работи в София е сред най-популярните куклено-театрални сценографи у нас и в чужбина. През 1962 г., заедно с професорите Атанас Илков и Николина Георгиева, шуменецът поставя началото на висшето образование за куклен театър у нас в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Всяко нещо, което правеше, държеше да бъде красиво и възвишено, разказват до днес шуменските му колеги. Арх.Цонев почина в началото на тази година на 89 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България