Шумен посвещава седмица на Войников

Регионалният исторически музей в Шумен организира поредица от инициативи, посветени на 185 години от рождението на бележития шуменец Добри Войников, на 160 години от основаването от него на първия български многогласен ученически хор и 150 години от дебюта на сцена на първите български актриси.

От четвъртък градът е домакин на международен научен форум „Музикалната дейност на енциклопедиста Добри Войников“. Конференцията събира учени, които ще разискват за възрожденеца като музикален педагог, оркестров диригент и като първия педагог, започнал системно да преподава многогласна музика.

В града бе представена и книгата „Ръкописни сборници с музикални творби от Добри Войников“. Тя обединява автентични нотописи, съхранявани в къщата музей „Добри Войников“ в Шумен и провокира вниманието както на изследователите, така и на всички читатели с интереси в областта на музиката и преподаването й.

В събота пред къщата музей „Добри Войников“ се организира флашмоб, чийто гости ще видят изпълнения на училищни песни от Войников. Веднага след това в дома на бележития шуменец ще бъде представен откъс от неговата пиеса „Криворазбраната цивилизация”.

Както "Труд" писа, по-рано, на 10 ноември, навръх рождения му ден, честванията за Войников бяха изнесени и в Браила, Румъния, на сцената на театър "Мария Филоти".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България