Шумен представи блестящо България на Световното за млади огнеборци

Шуменският отбор "Млад огнеборец" от IX-то ОУ "П.Волов" в кв."Дивдядово" представи блестящо България на Световно състезание в Швейцария. България е на 4-то място от 23 държави-участнички, ние сме веднага след силните тимове на Австрия, Италия и Беларус. От 60 участвали отбори, защото някои нации се представили с по 2-3, шуменските деца са на 8-мо място. Според класацията на швейцарската надпревара първите десет са в категория "злато", така че българският отбор е в златната десетка.

Зад успеха на деветте момчета и единственото момиче Силвана Боева/13 г./, които са на възраст от 12 до 16 г. стоят ежедневни тренировки. Точно те направиха отбора републикански шампион за миналата година и това му даде възможността да участва и докаже силата си на световното първенство. Ръководителят на шуменския отбор Слави Димов благодари на всички шуменски огнеборци, които са подкрепяли тийнейджърите и са им дали възможност да тренират на плаца на пожарната.

Така младите огнеборци се представили без грешка в двете дисциплини - 400 метра с препятствия и бойно разгръщане на състезателна пътека. И в двете има много уловки и ако сбърка един, резултатът пада, точно като в художествената гимнастика, но комисията не открила грешка, разказа треньорът. "Бяхме много сплотени и затова се справихме", каза капитанът на отбора Михаил Венелинов/14 г./.

Нашенците представили България достойно и на вечерта на нациите, като играли ръченица и дунавско хоро. Другите състезатели имали възможност да опитат българско сирене и кашкавал.

След успеха в Швейцария младите шуменски огнеборци продължават подготовка за други надпревари и вече почти се виждат бъдещи пожарникари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл