Шумен представя възможности за инвестиции пред Казахстан

Посланикът на Казахстан Темиртай Избастин/вляво/ и кметът на Шумен се договориха за бизнес среща. Снимки: Община Шумен

Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна във вторник с посланика на Казахстан Темиртай Избастин. Градоначалник и дипломат се договориха общината и посолството да организират съвместна бизнес среща, на която да бъдат представени възможностите за инвестиции и икономически контакти. Христов отправи покана към госта да посети Индустриалния парк на града.

"Шумен стои доста добре икономически на бизнес картата на България, нашият град е с добре развита индустрия и ще се радваме, ако сериозни инвеститори проявят интерес към възможностите да развиват бизнес тук", каза градоначалникът.

Той представи пред госта и възможностите в сферата на туризма. "Бихме искали да осъществим връзка с туристическите фирми, които организират екскурзиите и почивките на туристи от Казахстан в България, и да разговаряме те да включат Шумен в своите маршрути", каза Христов.

На срещата бяха обсъдени възможностите за дългосрочни партньорски отношения между Шумен и град с подобна роля и значение в Казахстан.

Посланикът на Казахстан представи пред кметския екип постиженията и икономическия напредък на Казахстан. Деветата в света държава по територия е с 18 милиона население, съставено от 120 нации, сред които българи. "Успяхме да изградим една многонационална държава, част от която са и българи, което е предпоставка за развитие на двустранните отношения", каза на срещата Темиртай Избастин.

На срещата присъстваха и зам.кметовете на общината по бюджет и финанси Татяна Костова, по социална политика д-р Светлана Маркова, по строителство инж.Боян Тодоров и по образование Найден Косев. Посланикът на Казахстан бе придружаван от депутата от ДПС Четин Казак и Бахит Кулмаханов, представител на казахстанския бизнес в Шумен. В града гостите посетиха и университета "Еп.Константин Преславски" и направи дарение на научна и художествена литература.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции