Шумен се сдоби с градина-галерия "Елеонора"

В новата градина-галерия на Шумен са разположени скулптори на различни творци, очакват се тя да стане място и за изяви на музиканти и поети

Изоставен терен до Възрожденския комплекс на Шумен се превърна в място за отдих и изкуство. Новата градина-галерия вече е пълна с пластики на майстори. Те са създадени по време на Международните биеналета по скулптура в резерват "Мадара" и досега са били там. Вече са пренесени и много сполучливо адаптирани в градската среда.

В петък при символичното откриване на артпространството тази оценка дадоха и част от творците. Скулптурите са на Бехчет Данаджъ, проф.Кирил Мескин, доц.Димитър Балкански, Валентина Великова и проф. Иван Чолаков.

Паркът-галерия ще бъде под непрекъснато видеонаблюдение, подчерта кметът Любомир Христов. Камерите вече са монтирани по красивите осветителни тела.

Близо 50 000 лв. е инвестирала община Шумен, за да облагороди терена с нови тротоари, зелени алеи, допълнително художествено осветление, пейки, има дори работеща чешмичка. Сменени са били и ВиК-комуникациите. Общинската фирма по строителство е извършила основните ремонти, дружество "Барс" е поставило жълтите павета, каза градоначалникът.

Новата градина-галерия е много подходяща и за изяви на музиканти, поети и писатели. Още повече, че е в непосредствена близост до двете къщи, известни като Елеонора-1 и Елеонора-2, които от години се ремонтират, за да приютят Художествената галерия на Шумен. Поне още 400 000 лв. ще бъдат нужни за довършването им, каза зам.кметът по култура Найден Косев. Ще се търсят евросредства и финансиране от националния бюджет. Зесега двете сгради се поставени под охрана на СОТ.

"Шумен трябва да има собствен галериен музей на изобразителното изкуство", категоричен е Косев. В момента ХГ "Елена Карамихайлова" заема два етажа от сградата на бившия Битов комбинат. Там експозиционната площ ще остане, но градът се нуждае и от собствена галерия.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България