Шумен чества рождението на Панчо Владигеров

25 г. навършва Фондацията на името на композитора

Навръх рождения ден на великия български композитор Панчо Владигеров - 13 март, шуменци посрещат симфоничния оркестър на Българското национално радио. Това е първо гостуване на един от водещите български оркестри в града, където е живял и творил създателят на рапсодия "Вардар".

В залата на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" ще звучат Владигерови произведения, изключително рядко изпълнявани от оркестър. Това са включените в програмата Акварели опус 37, посветени на неговата първа учителка в Шумен Павла Жекова и Класично и романтично опус 24, чието първо клавирно изпълнение е било в Шумен. Ще прозвучи и известната Песен от Българска сюита опус 21. Публиката ще има удоволствието да се наслади и на изпълнението на Увертюра опус 115, Namensfeier /Имен ден/ от Бетовен, както и на Концерта за цигулка и оркестър № 1 от Брух.

Концертът ще бъде под палката на главния диригент на симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин, а солист е виртуозният цигулар и председател на фондация "Панчо Владигеров" Минчо Минчев. Двамата ще участват безвъзмездно в музикалното събитие на годината. Гостуването им е по специална покана и предложение на кмета на Шумен Любомир Христов.

Като почетни гости на концерта са поканени председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, официални лица и ръководители на институции, с които фондация "Панчо Владигеров" работи през годините.

Тази година се навършват, освен 119 г. от рождението на Владигеров и 25 г. от дейността на едноименната фондация. През тези години тя достойно изпълнява патриотичния дълг към твореца, на който се гради не само националната, но и световната музикална култура. За това време в Шумен са проведени 8 национални и 7 международни конкурса. Фотоизложба с 15 пана, посветени на всеки един от музикалните форуми, ще бъде експонирана във фойето на театъра в навечерието на концерта.

"Успяхме през годините да докажем, че мястото на конкурса е точно в Шумен. Градът заслужи думите на Владигеров, че той е неговият роден, макар че композиторът е роден в Цюрих", казва Диана Дечева, изп.директор на фондацията. Атрактивната експозиция ще гостува в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров"-Шумен, както и в къщата-музей "Панчо Владигеров" в столицата.

В юбилейната година се подготвя и отпечатване на луксозен албум със снимки и текстове за дейността на Фондацията и музикалните конкурси, дали старт на десетки виртуози, които сега прославят България на световните сцени. През октомври Шумен ще бъде домакин за втори път и на международния конкурс за камерно пеене "Панчо Владигеров" . От културната институция, съхранила паметта на музикалния гений, благодарят на община Шумен за неотлъчната подкрепа, както и на всички спонсори, помогнали да се реализират музикалните събития през годините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони