Шумен чества 180 г. от рождението на Левски и Освобождение

Община Шумен организира тържествено честване на 180-та годишнина от рождението на идеолога на българската революция Васил Левски. В същия ден Шумен ще чества и 139 години от Освобождението на града след 490 години под османска власт. На тази дата командващият отбраната Фазлъ паша сваля оръжие пред генерал Белокопитов и предава града на руските войски. Най-голямата и най-модерно укрепена турска крепост се предава последна и без бой – победа, спечелена на масата на преговорите пет месеца след подписването на Санстефанския мирен договор.

Честването ще започне в 9 ч. в църквата "Св. Възнесение Господне", където ще бъде отслужена панихида за Апостола и загиналите за Отечеството. От 11,30 ч. пред паметника на Васил Левски в центъра на Шумен с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на националния герой. Почетна рота от Шуменския гарнизон и представители на патриотичните клубове в града ще вземат по традиция участие в инициативата.

По повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски на 18 юли Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" организира прожекции на два филма, посветени на Апостола. Зрителите ще могат да видят "Тайната вечеря на Дякона Левски" по едноименната пиеса на Стефан Цанев, с режисьор Димитър Шарков, в ролята на Левски Даниел Цочев и на телевизионния театър "Левски" по сценарий на Васил Мирчовски, режисьор Гертруда Луканова, в ролята на Левски Илия Караиванов. Прожекциите са от 14 и 15,30 ч. при вход свободен. В каталожната зала на библиотеката са подредени и интригуващи материали, посветени на живота и делото на Апостола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони