Шумен ще харчи бюджет от 75 млн. лв.

Община Шумен ще разполага за година с бюджет в размер на близо 75 млн.лв. В понеделник общината покани гражданство и институции на обществено обсъждане, а зам.-кметът по финанси Татяна Костова разясни в началото, че като отговорен финансов мениджър ръководството на общината се е стремило да направи "оптимален баланс между желаното, необходимото и възможно за реализация с наличния финансов ресурс".

Приходите с държавен характер са 44,6 млн.лв. Така увеличението на субсидиите от държавата за община Шумен е 7 млн.лв. /ръст 17% спрямо 2018 г./, от които 5 млн.лв. за образование и 2 млн. лв. за останалите функции. Има ръст от 11% на средствата за общинска администрация, което ще позволи да се компенсира ръста на минималната работна заплата и ще даде възможност за по-добро диференциране на възнагражденията между различните категории служители, отбеляза Костова.

В бюджетна са предвидени близо 6,8 млн.лв. за капиталовите разходи за строителство и благоустройство. За текущи ремонти на кметства, детски градини и ясли, на спортни имоти и обекти, финансирани от европроекти са предвидени 612 000 лв.

Размерът на дълга по инвестиционни кредити е 9,942 млн.лв., в това число облигационен кредит от 2011 г. – 5,250 млн.лв. към Фонд ФЛАГ от месец октомври 2015 г. – 2,500 млн.лв. От наличните от месец ноември 2015 г. задължения в размер на 35 млн. лв. са разплатени близо 26 млн. лв., а през настоящата година остават 2,200 млн.лв.

Бюджетната политика на община Шумен и през 2019 г. ще бъде насочена към ефективно и законосъобразно разходване на средства и висока събираемост на собствените приходи, посочи Костова.

Подробности за бюджета вижте ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони