Щайнмайер: Германия и Русия не са преодоляли кризата в отношенията си, но не трябва да си обръщат гръб

Германия и Русия трябва да поддържат диалога си, независимо от съществуващите разногласия, заяви министърът на външните работи на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пред студенти в Уралския федерален университет, предаде БГНЕС.

„Не сме преодолели кризата в отношенията си …”, казва Щайнмайер. „Но Германия и Русия не трябва да си обръщат гръб, а да поддържат диалог”.

Щайнмайер добави, че е „важно да се избягват недоразуменията по въпросите за сигурността”.

Като причина за влошаването на отношенията между Русия и Германия Щайнмайер спомена събитията в Крим и Украйна. Първият германски дипломат подчерта също, че „намесата на Русия в Сирия беше неочаквана”.

Първият дипломат на ФРГ изтъкна, че „Русия носи особена отговорност в Алепо, особено за гарантиране на хуманитарния достъп”. Сроред Щайнмайер не съществува противопоставяне между Русия и Запада.

„Трябва да работим заедно и да намерим път за сътрудничество по темите Украйна и Сирия”, посочи Щайнмайер. По-късно днес Щайнмайер ще открие заедно с руския си колега Сергей Лавров в Екатеринбург руско-германската лятна школа „Път на развитие на енергийния сектор. Съвременни предизвикателства”. След събитието двамата първи дипломати ще проведат отделни преговори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия