Щайнмайер и Чавушоглу нарушиха дипломатичния тон в Анкара

Напрежението между Турция и Европейския съюз намери нов отдушник при посещението на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в южната ни съседка. В Анкара Щайнмайер влезе в публични пререкания с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Снощи германският дипломат заяви, че ще се опита да продължи диалога с турското ръководство, въпреки разногласията относно правосъдието и върховенството на закона в Турция.

При пристигането си в Анкара тази сутрин той каза, че Германия и Европа подкрепят Турция в борбата срещу терористите както от „Ислямска държава“, така и от Кюрдската работническа партия, но са обезпокоени от масовите арести и отношението към медиите в Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу реагира остро отбелязвайки, че на турците им е дотегнало снизходителното, по думите му, отношение в преговорите за присъединяване към Евросъюза.

Чавушоглу допълни, че има дела срещу 4 500 членове на ПКК в Германия, но само трима са били изпратени обратно в Турция. Щайнмайер отговори, че не му е известно наличието на такива дела.

Напрежението в отношенията между Европейския съюз и Турция се засили, след като в началото на месеца част от лидерите на турската опозиция бяха задържани във връзка с разследване срещу кюрдски терористи.

В доклада си от миналата седмица Европейската комисия постави под въпрос пасването на масовите арести с принципа на законността. От своя страна, турските лидери обвиниха Европа и конкретно Германия, че дават подслон на терористи от ПКК и организацията на проповедника Гюлен.

Въпреки това по време на вчерашните дискусии на външните министри в Брюксел именно Германия заедно с Франция парира опита на Австрия да наложи прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа