Щайнмайер ще посети днес Турция, за да намали напрежението между Анкара и ЕС

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще посети днес Турция, за да се срещне с представители на властта и общественици. Целта на визитата на високопоставения дипломат е да намали напрежението между Анкара и Европейския съюз от последните дни, предаде БНР.

Напрежението в отношенията между Европейския съюз и Турция се засили след като в началото на месеца част от лидерите на турската опозиция бяха задържани във връзка с разследване срещу кюрдски терористи.

Съпредседателите на Демократичната партия на народите Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг са само двама от десетките хиляди задържани след неуспешния опит за преврат от 15 юли.

В доклада си от миналата седмица Европейската комисия постави под въпрос пасването на масовите арести с принципа на законността. От своя страна, турските лидери обвиниха Европа и конкретно Германия, че дават подсслон на терористи от ПКК и организацията на проповедника Фетула Гюлен.

Въпреки това, по време на вчерашните дискусии на външните министри в Брюксел, именно Германия заедно с Франция парира опита на Австрия да наложи прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз. „Турция е твърде важна за нас, за да си позволим да спрем диалога с нея, особено в този момент“, заяви Франк-Валтер Щайнмайер.

В Турция живеят близо 3 милиона сирийски бежанци. Европа разчита, че турските власти няма да допуснат повторение на мигрантска вълна отпреди година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа