Ще бъдат повдигнати обвинения на кмета на Божурище за длъжностно престъпление

Георги Димов изтеглил кредит от 1 млн. лв. при годишна заплата от 25 хил. лв., разкриха от прокуратурата

Събрани са доказателства и ще бъдат повдигнати обвинения на кмета на Община Божурище за извършени от него длъжности престъпления. Това каза на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева от спецпрокуратурата във връзка с вчерашната акци я срещу кмета на Община Божурище Георги Димов.

Обвинения ще има и за зам.-кмета, както и за началничката на отдела "Общински имоти" във връзка със съставените от тях протоколи, които представляват официални удостоверителни документи, в които са удостоверили неверни обстоятелства, обясниха от държавното обвинение.

„В Специализираната прокуратура има прокурорска преписка по повод сигнал на председателя на Общинския съвет на Община Божурище. В тази връзка прокуратурата възложи проверка. След анализ е образувано досъдебно производство от месец май. В хода му са събрани множество доказателства, в резултат на което е установено следното – през октомври 2018 г. кметът на Божурище лично е внесъл в Общинския съвет предложение за продажбата на 4 имота на общината чрез търг с тайно надаване“, обясни Милева.

Тя посочи, че множество граждани на общината са започнали да проверяват на сайта за обява, в която да видят информация за необходимите документи, които трябва да подадат. „На 7 декември много граждани са се свързали с Общинския съвет на Божурище и информирали, че изведнъж на сайта на общината се е появила обява за необходимите документи, като е направена проверка, че срокът за подаване изтичал още същия ден. Това довело до невъзможност множество граждани да могат да подадат такива“, оказа още Милева.

Тя припомни, че вчера бяха извършени проверка и бяха иззети множество книжа и компютърни данни. „Ще бъдат повдигнати обвинения на кмета на Божурище за длъжностно престъпление, както и на зам.-кмета и на началника на отдел „Общински имоти“. По отношение на кмета ще бъде поискано задържане под стража, както и отстраняване от длъжност", обясни Милева.

Милева посочи, че в рамките на един ден са били сключени договорите за четирите земи, обявени на таен търг от Община Божурище. „Новите собственици са три юридически лица и едно физическо. Установено е, че пълномощник на едното лица е бащата на кмета“, обясни Милева.

Тя подчерта, че имотите са купени на цена от 2,16 лв./кв. м. По думите ѝ кметът на общината е изтеглил кредит в размер на 1 млн. лв., а годишната му заплата е 25 хил. лв., освен това има сключен договор за автомобил на лизинг. „Към момента установяване проверка кога е изтеглил кредита“, каза още Милева.

Тя обясни, че предстои установяване и на имущественото състояние на тримата обвиняеми по случая – кмета, зам.-кмета и началника на отдел „Общински имоти“ в Община Божурище.

Милева уточни, че по отношение на кмета предстои да бъде поискана мярка задържане под стража за 72 часа, след което ще бъдат повдигнати и обвинения. На кмета ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, а на другите двама обвиняеми – за документи с невярно съдържание.

От своя страна, наблюдаващият прокурор Генка Брезашка обясни, че може да има и други длъжностни лица, които да бъдат привлечени като обвиняеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България