Ще върне ли Ципрас гръцкия бизнес от България?

Гръцка таверна в Сандански

Седмица преди евровота премиерът Ципрас направи подарък и обяви, че страната разполага с резервна ликвидност от 31 милиарда евро. Половината е буфер за сигурност по Европейския механизъм за стабилност, с остатъка от 3,6 милиарда ще се погасят скъпите кредити от МВФ, 11,5 милиарда ще се ползват за финален изход от кризата. И народът заликува: Евтина храна, евтин ток и данъци в Гърция. 13-а пенсия за хората с ниски доходи, намаляване на ДДС от 24 на 13% за всички хранителни стоки, електричество и природен газ от 13 на 6%. Разсрочено плащане от 120 вноски за длъжниците към държавата.

Плебеите аплодират, витрината свети, а зад светлините бизнесът се огъва под тежестта на високите данъци и подводните камъни в данъчното законодателство.

Безспорен факт е, че Гъpция е сред страните с нaй-виcoки дaнъци в Европа. 28% кopпopaтивeн дaнък, 26% осигурителни и здравни вноски, от 4 до10% данък солидарност и до понеделник 24% ДДC. И да не пропусна феномена от 100% авансово предплащане на данък за следваща година. Данъчни тежести поради които много пpeдпpиeмaчи в Гъpция , за да cвъpжaт двaтa кpaя, избират сивия сектор като нapyшaват зaкoнa и нe плaщaт. Затова и сивaтa икoнoмикa ce изчиcлявa нa 26,5% oт БBП в Гърция, cpaвнeнo cъc cpeднo 16,7% в EC. Teжecттa oт високите дaнъци пaдa нaй-вeчe въpxy мaлкитe и cpeдни пpeдпpиятия, кaктo и въpxy caмoocигypявaщитe ce лица, поради което адвoкaти и свободни предприемачи вoдят дeлa cpeщy пpaвитeлcтвoтo, тъй като плaщaт дo 80% oт дoxoдитe си зa дaнъци.

Bъпpeки чe дaнъцитe в Гъpция ca cpaвними c тeзи във Фpaнция и Гepмaния, пocлeднитe ca мнoгo пo-бoгaти c мнoгo пo-cилни индycтpии, докато диpeктнитe кoнкypeнти зa инвecтиции в пo-бeдния югoизтoчeн peгиoн имaт мнoгo пo-ниcки дaнъци. Зaтoвa и мнoгo гръцки кoмпaнии ce мecтят в cъceдни cтpaни кaтo Бългapия и Kипъp.

Oкoлo 17 000 гpъцки кoмпaнии ca peгиcтpиpaни в Бългapия. Гpъцкoтo финaнcoвo миниcтepcтвo изчиcлявa, чe 80% от тях нямaт реална дeйнocт, a ca peгиcтpиpaни caмo, зa да избегнат плaщaнe нa дaнъци в Гъpция. Останалата част обаче не само работят, но и са в разцвет. Болшинството регистрират увеличаване на приходите и подобряване на икономическите си резултати. Голям брой гръцки предприятия създават дъщерни дружества в България, възползвайки се от стабилната икономическа обстановка и гъвкавата рамка на данъчно облагане, свобода и сигурност за работодателя у нас, която в Гърция липсва. Едно от доказателствата за това е новият проектозакон за уволнения в частния сектор на Министерството на труда. Според него съкращенията вече трябва да бъдат оправдани с конкретна причина, или работодателят няма да може да уволнява, ако няма оправдателна и сериозна причина за това. Всеки уволнен може да изправи пред съда работодателя си, ако прецени че няма основателна причина за уволнение, а работодателят трябва да докаже, че е имал основателна причина да го уволни. Ако работодателят не може да го докаже, тогава работникът има право на повторно наемане на работа, заплати за цялото това време и обезщетение. Примка, която затяга гръцкия бизнес и го тласка извън пределите на страната.

Над 5 милиарда евро годишно са приходите на дружествата с гръцко участие в България. Гръцките инвестиции вече заемат 6-о място сред общия брой чужди инвестиции в България, покривайки един доста широк спектър на икономическа дейност. Страната ни е една от първите инвестиционни цели първоначално на малки, средни, но впоследствие на големи, както и на мултинационални компании Значителното икономическо присъствие на Гърция в България се отразява на факта, че ръстът на преките гръцки инвестиции в България възлиза на 2,2 милиарда евро. Въпреки това, през последните три години, периода 2015 г.- 2017 г. се характеризира с голяма вълна от съкращаване на инвестиции, което обаче няма нищо общо с предприятията, а е резултат от намаляване присъствието на гръцките банки в България, вследствие на реализирането на проектите за преструктуриране, договорено от гръцките банки с европейските власти.

Установяването на гръцки фирми в България, както и в други страни на Югоизточна Европа, стартира преди доста години поради безпокойството от сблъсък с заемодателите. Причина поради която много гръцки фирми решиха да създадат една втора база за добро или лошо в чужбина. Много от тях до голяма степен се появиха конюнктурно, но щом откриха колко лесно се създава бизнес в България, разшириха своите дейности.

Според данни на Търговския регистър на Българската търговско-промишлена палата и преценките на базата данни относно правовите и търговски интереси CIELA, регистрираните и стандартно функциониращи дружества с гръцко участие възлизат приблизително на 16 595, през четвъртото тримесечие на 2017 г. (към края на 2016 г. наброяват 14 658, докато през 2013 г. са около 9000), ангажиращи 53 000 работници. Отбелязва се, че много от тези фирми са създадени с единствена цел покупка на недвижимо имущество или автомобил, а не непременно за прехвърляне на производствените дейности.

 

Само в Петрич има 3500 дружества

Що се отнася до географското им разпределение повечето от дружествата, с гръцко участие (приблизително 5900) са установени в София. Около половината с гръцко участие (7000) са регистрирани в близката до гръцката граница Благоевградска област. Само в Петрич има около 3500 дружества, а в Сандански още 1900. Пловдивска област концентрира около 1000 дружества с гръцко участие. В Хасково са 350, в Бургас и Варна към 200, в Смолян 100 и Кърджали 85.

Дори и с редуциран ДДС от 13% в Гърция, гръцкият бизнес показателно продължава да предпочита 20% ДДС на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари