Ще го има ли "Ботев"?

Ще има ли "Ботев" или не?

За пореден път най-старият клуб в България е изправен пред подобна дилема. Вече е сигурно - собственикът Румен Чандъров спира всички инвестиции. Бизнесменът отказа да говори, а пред "Труд" само потвърди, че се разделя с клуба. Причината е скандалното отношение на група фенове срещу новия треньор Николай Митов. Около 30 ултраси го атакуваха на базата в Коматево, но още от новината за назначението вкупом фракциите обявиха, че ще има ексцесии.

Все още не е казал последната си дума другият собственик Георги Самуилов. Снощи се чакаше среща с Чандъров и новия спортен директор Михаил Мадански, който също афишира намерение да напусне. Общината вече обяви, че пари за довършване на стадион "Христо Ботев" няма. Проектът беше спрян след фалита на КТБ и напускането на страната на предишния благодетел на клуба - Цветан Василев.

Феновете на “Ботев“ не за първи път са на война с треньори и собственици. Преди години искаха да хвърлят от връх Шипка бившия наставник Милен Радуканов. Италианският странник Енрико Пичони пък бе напит и татуиран с огромна емблема на гърба. В името на куриозите бултрасите не позволиха да се играе мач, поръсвайки целия терен с габърчета и боядисвайки седалките с грес...

„Това не е нормална държава", отсече бившият национал Мариян Христов, който дойде като помощник на Митов.

"Ботев" вече мина през "В" група след фалита и сливането с третодивизионния "Металик" (Сопот). Тогавашният собственик Димитър Христолов бе мишена на всекидневни заплахи, включително и за убийство.

Сега бултрасите намериха незаключена врата на базата в Коматево, през която нахлуха на тренировката на Митов. Намесата на президента Ангел Палийски и частни охранители се оказа закъсняла. "Наричаха мен и Мариян говеда и ни заплашваха - разказа треньорът. - За мен това е пълна постановка. Няма как да работя при тези условия. Ако знаех, че е такава ситуацията, въобще нямаше да идвам в Пловдив. За какво ме назначиха? За да ставаме за срам ли?"

Митов бе избор на съсобственика Чандъров, с когото работят заедно и в "Септември". Спортният шеф Мадански преговарял за поста и с Христо Янев и Ферарио Спасов, които също били склонни да поемат „канарчетата". Чандъров ще дава пари само по рекламен договор, който изтича в края на годината.

"Не вярвах, че феновете ще стигнат дотам - каза Чандъров във вторник вечер. - Знаех, че има брожения, но мислех, че ще се успокоят. Цяла седмица не могат да ми обяснят защо не го харесват. Говедо бил, левскар бил, не бил висок, сини му били очите..."

Треньори на „Ботев" в сряда отново станаха Николай Киров-Белия и Иван Кочев, водили временно тима при 2:1 над "Нефтохимик". Засега е неясна съдбата на испанския специалист Алекс Гарсия Канедо, който трябваше да съвместява две длъжности - помощник-треньор в мъжкия тим и координатор в детско-юношеската академия.

Всъщност, в Коматево сега много неща остават в мъгла. А най-големият въпрос е дали ще се намери някой собственик да издържа „Ботев" или клубът ще фалира за втори път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ