Ще забранят ли на жените над 50 да имат деца?

Правозащитници смятат „възрастовия ценз” при безплатно инвитро за неправомерен, Църквата пък приема процедурата за огромен бизнес за сметка на човешката мъка

Руските лекари се обявиха против безплатно инвитро за жени в напреднала възраст. Това стана, след като инициативна група организира подписка и искането да се забрани процедурата беше внесено в правителството. В писмото се твърди, че се харчат средства неизвестно къде, твърди акад. Лео Бокерия.

Милиарди за специализирани центрове

Общественото мнение беше взривено от случилото се в Бакулевския център. Там постъпва дете със съвсем прост проблем, но следват тежки усложнения, тромбоза и т.н. Всички се насочват към обстоятелството, че бебето е заченато с помощта на инвитро и няма никакъв имунитет. В Русия дори няма регистър на децата, родени с тази процедура, затова и липсва статистика за здравословното им състояние в сравнение с другите им връстници. Безплатните инвитро процедури в страната са въведени още през 2013 г. и за строителството и развитието на специализирани центрове бяха отделени милиарди рубли.

На Запад подобна статистика съществува, но не ражда оптимизъм. При „ин витро децата” два пъти по-често се срещат сърдечни пороци и четири пъти – хронични стомашни и чревни заболявания.

Архиеп. Кондрусевич: Всички сме отговорни за това зло

През февруари т.г. протести започнаха и в Беларус, когато Министерството на здравеопазването заяви, че планира първата инвитро процедура да е безплатна. Инициатор е Беларуската католическа църква. Архиеп. Тадеуш Кондрусевич се обърна с писмо към министъра на здравеопазването, в което нарече инвитро оплождането огромен бизнес за сметка на човешката беда. „Затова представители на този бизнес и свързаните с него медицински структури премълчават тежките, понякога катастрофални, последствия на тази процедура за жените, както и данни за лошото здраве, понякога и за инвалидността на децата, заченати по този неестествен начин. Лечението вече не се заплаща от бизнеса, а ляга върху плещите на данъкоплатците. Финансирането на тази нечовешка процедура за сметка на бюджета прави отговорни всички нас за това зло, с което не можем да се съгласим”, пише архиепископът.

Ограничение до 40 години

След писмата на обществениците против процедурата в Руската обществена палата беше проведено съвещание, на което лекарите подкрепиха безплатната програма, а обвиненията за раждането на деца инвалиди нарекоха необосновани.

И все пак медиците решиха да „свият” едно направление – за жените в напреднала възраст. В света най-възрастната майка е 72-годишна индианка, но и Русия не изостава – родилките над 60 вече не удивяват никого.

Директорът на Института по репродуктивна медицина Татяна Назаренко съобщи, че в много страни безплатните процедури за „зрели” дами са ограничени. В Англия например до 40 се отпускат 2 безплатни опита, от 40 до 42 – един, а по-нагоре – нито един.

В близко време в Русия ще бъде въведен „възрастов ценз” за безплатно инвитро. Ограничението ще бъде навярно 40 г. Някои правозащитници смятат подобни ограничения за нечовешки и неправомерни, тъй като вероятността за настъпване на бременност с помощта на донорска яйцеклетка е достатъчно висока дори при жените на 50+.

Как живее украинка, родила на 66

Бременността на жени в предпенсионна и пенсионна възраст предизвиква немалко обществени спорове – например украинка, родила на 66, става жертва на тормоз от съседите си. Веднага след раждането на момиченце те започват да събират подписи с искането да отнемат детето от майката и да го изпратят в социален дом. После конфликтът се разгаря. Само майката да излезе с количката, „добрите” съграждани започват да снимат детето и да изпращат жалби с твърдението, че то „не си държи главата” и се развива зле.

Майката, шокирана, че може да й отнемат момиченцето, престава да напуска дома си, който остава плътно затворен за педиатри, социални работници и изобщо за външни хора. Така детенцето се оказва пленница между четири стени. Отначало самотната майка има спонсори, но след скандала те се отдръпват. Днес двете живеят в мизерия, тъй като пенсията на жената е нищожна и понякога дори нямат пари за храна.

 

Красимира Димитрова стана майка на 63

През 2010 г. пенсионираната психиатърка от психодиспансера в Русе даде живот чрез инвитро с донорска яйцеклетка на Жаклин (500 г) и Мери (900 г), които се родиха в 29-ата гестационна седмица.

Раждането им предизвика скандал както в обществото, така и в лекарското съсловие, като на преден план излезе въпросът морално ли е да се става майка на тази възраст. Аргументацията на Димитрова беше, че се е решила на тази крачка, след като социалните й отказали осиновяване на дете точно заради възрастта й.

За съжаление само Мери оцеля, но и тя след изписването има проблеми с очите и два пъти годишно е преглеждана от офталмолози.

Според информация от края на м.г. майка и дъщеря живеят в пълна изолация. Някои съседи твърдят, че Красимира не разговаря с никого, няма телефон и дори звънецът на вратата умишлено не работи. Други пък твърдят, че помагат на възрастната жена да отглежда Мери. Самата Красимира обаче категорично отказва да коментира личния си живот пред медиите, за да не навреди това на дъщеря й.

Припомняме, че 15 месеца след раждането на близначките Министерството на здравеопазването промени Наредба 28, според която възрастта на жените, можещи да се подложат на инвитро процедура, се увеличава до навлизането им в менопауза, но въвеждат възрастова граница при забременяване с донорски яйцеклетки, а именно 51 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл