Ще имаме бебе, ами сега?

В заседателната зала на Общинския съвет в Сливен не винаги се говори за бюджети, дългове, търгове и политика.  Два пъти в месеца залата се превръща в необичайно училище, в което се обсъждат съвсем човешки неща. Тук се събират бъдещи майки, идват и бъдещи татковци.  Помещението е голямо, с мултимедия.  Представете си 20-ина жени и мъже, които скоро ще стават родители и имат безброй въпроси от „Как трябва да се държи едно бебе в ръце?” до „Колко минути е нормално да плаче?”.  На въпросите отговаря д-р Таня Праматарова, завеждаща неонатологията в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Старшата сестра на отделението Пенка Стоилова е спец по практическите занятия. Понякога върху някоя от масите, на които заседават местните депутати, се вади корито, например. И с кукла-бебе ст. сестра Стоилова показва правилния начин за къпане на новородено вкъщи.  Дали бихте искали да опитате сами?  Спокойно, не се плашете, ще се справите.  Добре дошли в училището за родители! Посещенията са безплатни и по желание.  Трудът на д-р Праматарова и сестра Стоилова е безвъзмезден. Отделението по неонатология е от второ ниво на компетентност,  графикът е много натоварен, ежедневно се води борба за живота на преждевременно родени или родени с патология бебета. И двете жени крадат от малкото си свободно време, за да обясняват и образоват.  Отскоро  към тях като лектор се присъедини и акушер-гинекологът д-р Бианка Тинева.  Общината предоставя залата си без никакъв наем.

Не е ясно дали и на други места в страната лекари са организирали подобно обучение за бъдещи родители. Със сигурност сливенското училище, ако не е единственото, то е сред малкото.  „Идеята дойде спонтанно.  Опитът ни показваше, че и младите хора,  с професии, амбиции и с отговорно отношение към отглеждането на деца в семейството, имат нужда от квалифицирана помощ и познания.  Повечето се образоват в интернет. Но в глобалното пространство  съвсем не всичко може да се научи,  да не говорим, че понякога хората попадат на грешната информация и вместо да си помогнат, си вредят. Има и случаи, когато се предоверяват на казано от приятелка, което също не винаги е правилно” – заяви д-р Праматарова. Като по правило, повечето посетители на лекционните курсове идват с тефтери и химикалки и всичко старателно записват. В началото имало и един татко, който заснемал на видео с мобилния си телефон лекциите и практическите занятия.

Говорим за всичко, свързано с предродилния период, изписването на бебето от болницата, отглеждането му в домашна среда през първите месеци” – обясни още д-р Праматарова. Темите са винаги с практическа насоченост:  Кое е нормално при бебето веднага след раждането му и какво трябва да ме притеснява?  Как да захраня детето?  Как да поддържам очите, носа, пъпния остатък на новороденото? Какви са храносмилателните нарушения? … Най-голям интерес обаче винаги са предизвиквали имунизациите. „Когато разговаряме на тази тема, се опитвам да им представя всички „за” и „против”, още повече, че в последно време обществото взе доста да се вълнува от това” – казва д-р Праматарова.  Трябва да е ясно – обяснява тя,  че когато родителите решат да не имунизират детето си, създават риск не само за него, а и за другите деца. Защото спадне ли колективният имунитет под определен  процент, вече има риск да се върнат болестите. „Ние може да сме забравили болестите, но те не са ни забравили и са около нас” – категорично казва тя. Обича да илюстрира твърдението си с два примера. Сещате ли се за онзи клип на Световната здравна организация, който до неотдавна вървеше почти по всички телевизии?  Млада двойка, ресторант, романтична обстановка, влюбени погледи, предполага се, че двамата ще стават родители, идва поръчката им,  сервитьор, целият в жълто, им я носи и излива върху влюбените…пжълта боя. „Това е то хепатит Б! Никога не знаеш кога и къде можеш да се заразиш! А най-убедителен за мен е вторият пример, който давам, защото е личен.  Дъщеря ми вече е на 26 години. Когато се роди, имунизацията против хепатит Б не започваше в родилния дом.  Тя не беше имунизирана и след това, даже не мога да кажа защо! Но наскоро стана дума за това и тя ми каза: „Не мога да повярвам! Ти си лекар! И си ме оставила така!?”. Тази й реакция силно ме впечатли. Затова казвам на моите бъдещи родители: Когато вземат решенията си, да внимават, за да не дойде време децата им да ги питат защо не са ги защитили” – посочва д-р Праматарова. Тя твърди, че имунизациите са по-голямо постижение на Световната здравна организация, отколкото дори антибиотиците.

Покрай училището за родители д-р Праматарова и ст. сестра Стоилова преминали специално обучение и сега са квалифицирани консултанти по кърмене. „Това е друго, много важно нещо, което интересува всички майки. С кърменето понякога съществуват затруднения, но има начини да се помогне” – обобщава сестра Стоилова.  Най-често задаваните въпроси, на които екипът отговаря, са колко време трябва да продължи кърменето и трябва ли то да се извършва по график. „Нормално е до 1-годишна възраст на бебето. Е, познавам случаи, когато кърменето е продължавало до 2-годишна възраст, но това е прекалено.  В отделението новородените се хранят при режим, което е обяснимо. Но аз съм привърженик на  свободното кърмене. Тоест, бебето трябва да се храни от 8 до 12 пъти в денонощие, но не по-малко от 7 пъти.  Все пак в домашни условия майката няма как да прецени какво количество е поело детето” – заявява д-р Праматарова.

Заниманията с бъдещите родители показали, че част от днешните млади, макар и да са на „ти” със сложни технологии, плащат данък на учудващи дефицити в познанията си. Често – пълни заблуди. Редовно има жени, които  питат: Защо престоят на новородено в кувьоз уврежда очите? Отговорът е:  Не е истина,  в кувьоза се подава топлина и влага и това не може да увреди очите. Това, което уврежда, е кислородът, но то е резултат от преждевременното раждане. Въпрос:  Защо плачат бебетата? Отговор: Причините могат да бъдат най-различни, в съчетание с  други симптоми, трябва да се търси лекар.  При болни деца кърмата е фактор и помага, защото тя действа и болкоуспокояващо.  Освен това, едно гладно бебе може да плаче непрекъснато, но друго гладно бебе може изобщо да не се събужда.  И ако новороденото, след като си отиде вкъщи, в рамките на 5-7 часа не се събуди, трябва да се потърси лекар. Въпрос: Може ли да омазнявам кожата  на новороденото с… мас? Отговор:  Може, все още, макар и рядко, някои го правят, стига свинската мас да е преварена.  Но в днешно време има много добра и най-разнообразна бебешка козметика. Въпрос: Кога започват да виждат новородените? Отговор: Веднага, в началото в черно-бяло. Иначе си имат рефлекс и реагират на светлина. Цветното се появява  в 3-4-ия месец, когато идва ред на цветните играчки. Затова се препоръчва още от втория месец  да се слага наблизо жълто, червено – това са силните цветове…

Част от бъдещите родители познават неонатологията и акушер-гинекологията, защото от училище са им ги показали по време на занятията: Ето, тук ще бъдат настанени майките, а тук – децата. Много от майките, които са посещавали беседите, вече са били в областната болница и като пациентки – родили са там децата си. „Помнят ни, благодарни са, радват се! Продължават да питат.  Хубавото е, че определено се забелязва тенденция сред работещите семейства – не се страхуват и искат да имат повече от едно дето. Две, даже и три” – казва ст. сестра Стоилова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи