Ще има ли "пучистки съдилища" в Турция?

След опита за преврат в Турция бяха арестувани хиляди хора. В страната започна дискусия за създаването на специални трибунали

След опита за преврат в Турция са били проверени 70 000 души, арестуваните са 31 048. Министър-председателят Бинали Йълдъръм и министърът на правосъдието Бекир Боздаг смятат, че заподозрените трябва да бъдат съдени от специални съдилища. Редица юристи обаче се боят, че такива съдилища са в нарушение на валидните юридически стандарти.

Турската преса информира, че Висшият съвет вече е подготвил специален регламент за създаването на извънредни съдилища в Анкара, Истанбул и Измир. Министър Боздаг обяви, че това отчасти ще бъдат обикновените съдилища, на които обаче трябва да бъдат предоставени огромни съдебни зали за процесите срещу десетките хиляди обвиняеми. Понастоящем властите изграждат съдебна зала за 900 души на територията на затвора Синчан в околностите на Анкара. Строителните работи ще приключат скоро.

Министър-председателят Йълдъръм заяви, че процесите срещу превратаджиите ще се водят бързо. Според мнозина юристи обаче, с които разговаря Дойче веле, няма как процесът срещу над 30 000 заподозрени да приключи бързо.

"От дърветата не виждаш гората". Адвокат Ергин Чинмен твърди, че дори прокурорите, които трябва да водят разпитите за опита за преврат, не знаят как съдилищата ще се справят с тези процеси. Чинмен твърди, че наказателното право не предвижда създаването на специални съдилища. Дори съгласно новия закон, твърди той, властите нямат право да крият фактите по обвиненията срещу арестуваните или хвърлените в затвора. "Защитата не знае нито в какво са обвинени, нито дали има доказателства за извършено престъпление. А близките до правителството медии разпространяват информациите, до които адвокатите нямат достъп", разказва той. Ергин Чинмен е бил адвокат и на братята журналисти Мехмет и Ахмет Алтан, които са хвърлени в затвора преди две седмици. Защитникът твърди, че не е бил допуснат да разгледа документите по процеса. Според него след 15 юли правосъдието в Турция просто се е сринало. "По всичко личи, че това беззаконие ще продължи дълго. Според нас процеси с толкова много обвиняеми и толкова различни обвинения продължават поне пет години", казва той.

Адвокатите се боят и от друго: че процеси с толкова много обвиняеми няма как да бъдат честни и предупреждават за опасността, че те могат да доведат до несправедливи присъди. Според Тугут Казан, редно е съдиите да разглеждат всеки случай поотделно. "В един процес с 500, ако не и с 1000 заподозрени, всичко е толкова объркано, че накрая от дърветата не виждаш гората и не можеш да отсееш важното от незначителното", заключава той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи