Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

Правителствата, корпорациите и военните все повече ще манипулират служителите си, убеден е футурологът.

Бързите темпове на прогрес ще променят много сфери от живота ни, убеден е историкът Ювал Ноа Харари

Роботи ще преценяват дали сме подходящи за определено работно място

Известният историк и футуролог Ювал Ноа Харари на форума в Давос говори за основните предизвикателства, пред които ще се изправи човечеството през следващите десетилетия. И тук не става дума за баналните (но не по-малко важни) екология или въоръжени конфликти. Просто светът се променя много бързо и това със сигурност ще засегне много от сферите на нашия живот.

Безполезни хора

Професиите се променят много бързо. И не става въпрос само за професии с ръчен труд. Да вземем за пример журналистите. В началото на 2000-ата те трябваше да могат да пишат добре, компетентно, да умеят да правят интересни репортажи на различни теми. Това е всичко!

Оттогава изискванията за журналистите се промениха значително. Сега добрият журналист трябва да знае и основите на маркетинга. А именно как да продължат да четат статиите му в социалните мрежи. Трябва да адаптира статията си към различни платформи. Препоръчително е да снима видео и да прави снимки. И ако по-рано беше нормално един журналист да пише 2-3 материала месечно в списание, то сега прави по 2-3 материала на ден! Оказва се, че не е журналист, а цяла редакция!

А колко още професии са изложени на риск? Шофьори, счетоводители, продавачи. И ако човек вече е към 50 години, кога ще се обучава? Разбира се, никога не е късно за учене, но рязката смяна на професията от шофьор към програмист или дизайнер е по-скоро изключение от правилото.

Оказва се, че пропастта ще нараства между онези, които са овладели съвременната професия и са способни да се адаптират, и тези, които остават отстрани на пътя. И това е тъжно! Защото сред тези хора има много трудолюбиви, които влагат силата си в живота там, където роботите ги заменят.

Надпревара във въоръжаването

Тя започва отново. Но ако по-рано това беше конфронтация между САЩ и СССР и изграждане на ядрен потенциал, сега това е борба за изкуствен интелект (AI) между САЩ и Китай. Увеличаването на броя на ядрените бойни глави не даде предимство в икономиката. А дори примитивният ИИ осигурява огромни икономически ползи. Производството на стоки в САЩ и Китай ще бъде много по-евтино, отколкото в други страни, които икономически губят.

В същото време САЩ и Китай ще могат лесно да събират информация за всички жители на други страни. Пропастта ще нараства. Най-вероятно другите държави ще трябва да станат цифрови колонии на двете суперсили.

Контрол над населението

С помощта на суперкомпютри ще бъде лесно да се предвиди поведението на хората. Събирането на биологични данни (кръвно налягане, хормонални нива и т. н.) прави възможно да се изчисляват модели. С голяма степен на вероятност може да се разберат характерът, политическите възгледи, да се прогнозират реакциите на човек към определени събития. След това постепенно тази информация може да се прехвърля на чипове, които да се имплантират като подкожни сензори. Това не е непременно нещо лошо - можете да следите здравето си. Но представете си, ако диктатор контролира компютъра?

Ще забравим да вземаме решения

Това се случва в момента. Маршрутът ни е заложен в навигатора. Какво да четем - избира алгоритъм на социалните мрежи, които перфектно се научиха да се адаптират към нашия вкус и да предлагат определени филми. Скоро просто няма да ни хрумва да търсим нещо ново!

По-нататък ще бъде още по-лошо. Тестове за съвместимост ще ни избират интимната половинка. Роботи ще преценяват дали сме подходящи за работа на определено свободно място. Явно машини ще избират и запазват дори гробното ни място. Способността да вземаме решения е наша, човешка! Добри решения или лоши, няма значение. Но когато ни отнемат това право, ще престанем да бъдем хора. Ще се превърнем в големи безкосмести хамстери в удобни клетки. И за да не скучаем - в килиите ще имаме телевизори и компютри.

Може би ще изчезнем като биологичен вид

Не става въпрос за унищожаване на хора в резултат на глобална катастрофа. Винаги има такъв риск и само глупаците не го предвиждат. Става въпрос за използването на биотехнологии, които могат да се комбинират с човешкия геном. Ще се превърнем в кибернетични организми - синтез на технологии и биология, когато човекът ще бъде просто само част от цялото.

Във всеки случай човекът като уникален биологичен вид може да престане да съществува през следващите векове. Най-тъжното е, че всичко това е от полза за властите. Правителствата, корпорациите и военните ще се радват да манипулират служителите си. В бъдеще с помощта на генетиката може да се “произведе” дисциплиниран персонал.

Това вече се е случило, макар и не с човек - когато дивите предци на кравите се кръстосвали, оставяйки само покорното потомство, а дивите бикове били изклани. Скоро ще бъде възможно да се направи това с човек и без жестокост, а по цивилизован начин, като се изберат онези гени, които са отговорни за дисциплината и подчинението. А всички класически човешки черти - чувства, състрадание, наслада на красиви и духовни преживявания - ще избледнеят на заден план. Защо са ни, след като пречат на работата ни?

Как да се решат проблемите

Колко са реални тези опасности? За съжаление те са много по-вероятни от падане на метеорит или експлозия на вулкан. И като набелязани рискове могат да бъдат разрешени, ако започнем да действаме заедно. Глобализмът ще помогне в това, сигурен е ученият. Когато хората престанат да харчат ресурси за вражда (икономическа и военна) на страните една с друга, те няма да се разделят, а ще се обединят за решаване на големи проблеми. Харари дава интересна аналогия как се работи днес, използвайки футбола като пример. Световната купа е състезание, но в същото време е невероятен пример за глобална хармония, където отборите се съгласяват на едни и същи правила на играта. Ако харесвате Световното първенство, вече сте глобалист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии