Ще предпочете ли САЩ оръжията пред децата си

Протести на тинейджъри срещу масовите убийства

Американските тийнейджъри са ужасени от поредното масово убийство, в училище, дело на някого с лесен достъп до оръжие.

На тези деца им е писнало да слушат празни съчувствия след зверства от този вид - като масовото убийство, при което в гимназия в Паркленд, Флорида, бяха отнети 17 живота. Омръзнало им е от ритуалните молитви за жертвите. Омръзнало им е да живеят в страх, че може са следващите. Омръзнало им е от малодушни политици, които коленичат пред Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие. Те питат каква е тази страна, в която децата ходят на училище с бронезащитни раници на гърба - способни, както твърди производителят "Булет блокър", "да спрат патрони с калибър .357 Магнум, .44 Магнум, 9-мм, .45 кух връх и други".

"Родена съм 13 месеца след Колумбайн", каза дванайсетокласничката Фейт Уорд, споменавайки случая "Колумбайн" - масовото убийство в гимназия в Литълтън, Колорадо, през 1999 г. Уорд говори на демонстрация пред училището си: "Откакто се помня, познавам това безпричинно застрелване на хора, след което се казва: О! Нека от наша страна да има мисли и молитви 3 дни и да продължим напред. Омръзна ми!"

Рано е да се каже дали този справедлив гняв е предвестник на зараждащо се трайно младежко движение. Но е време

Америка да се вслуша в децата си. Какво има повече да губи от тях?

Като начало може да се започне с проверки на желаещите да си купят оръжие – дали има хора с психични отклонения или вече замесени във въоръжено насилие.

Дори президентът Тръмп, който на конгреса на притежателите на огнестрелни оръжия заяви пред делегатите, че имат "истински приятел и закрилник в Белия дом", даде сигнал, че е склонен да подобри системата. Той нареди да се забранят приспособленията за превръщане на полуавтоматични оръжия в автоматични. Ако младите останат твърди, може да го накарат да действа.

Как би могъл някой да не чуе техните болезнени гласове?

Превод: БТА (със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари