Ще проверяват и в заведенията дали се пушат цигари без бандерол

Започват проверки за цигари без бандерол и в заведенията в Сливенска област - предупредиха от полицията. Законът за акцизите и данъчните складове предвижда санкция и за гражданите, които пушат нелегални цигари. Финансовата санкция е солидна - от 1000 до 2000 лева. В проверяващите екипи, освен униформени служители на реда, ще участват представители на РИОКОЗ и на Инспекцията по труда. На място ще бъдат съставяни актовете на нарушителите, които употребяват или държат в себе си папироси или тютюн без бандерол, независимо от количествата. Едновременно с това ще се следи и за доставка по домовете от куриерски фирми на безакцизните стоки.

Специализираната полицейска операция срещу разпространението на контрабандни стоки започна в средата на миналата седмица в Сливен и останалите четири общини от областта - Котел, Твърдица и Нова Загора. Бяха проверени 329 автомобила, 537 лица и 8 търговски обекта и складове. Бяха иззети 4 260 къса нелегални цигари и 13 кг небрандиран тютюн.

Образувано е 1 бързо досъдебно производство. Съставени са 5 акта на граждани, които били установени предимно в района на пазара в Сливен. В тях били намерени по няколко кутии цигари без бандерол. Те съобщили, че кутиите не били за продажба, а за тяхно лично потребление. Предстои да им бъдат издадени наказателни постановления за глобите.

Операцията продължава без краен срок, проверки ще се извършват ежедневно - казаха от ОД на МВР. Тя ще е насочена не само към търговците, но и към потребителите. През 2016 г. в Сливенска област са били иззети 1 млн. и 100 хил. къса нелегални цигари и 575 кг рязан тютюн. Контрабандните цигари се продават на черно на по-ниски цени в сравнение с цените на редовния пазар. Към тях най-често посягали безработни, пенсионери или работещи лица, но с малки доходи - казаха полицаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България