Ще седне ли Пенс в стола на американския президент

18 август 2019 г. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заявява, че вицепрезидентът Майк Пенс ще бъде негов подгласник и в опита му за преизбиране през ноември 2020 г.

В САЩ публикуваха откъси от анонимна книга за администрацията в Белия дом

Майк Пенс е умерен републиканец и категорично се противопоставя на гей браковете

В Белия дом има определен служител, който се противопоставя на „лудите идеи“ на Доналд Тръмп и се твърди, че е подкрепен от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Това е посочено в книгата „Предупреждение“ от определен анонимен служител на американската администрация. Между другото, Пенс с думи запазва лоялност към шефа си, но фигурата му представлява голям интерес в условията на политическата криза, която се развива във Вашингтон.

 

На 19 ноември в САЩ трябва да излезе книгата „Предупреждение“, авторът на която сам нарече себе си „Анонимен“. Откъси от бъдеща книга, която заплашва да се превърне в поредния скандал, вече бяха публикувани от американските медии.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в книгата е сравнен с пациент на лудница, който използва Twitter като оръжие за уреждане на своите сметки.

„Това е същото като да дойдеш в старчески дом на разсъмване, когато възрастният ти чичо тича без панталони в двора и шумно ругае храната в трапезарията, а възбуденият персонал се опитва да го хване“, пише авторът. „Вие сте зашеметени, изненадани и объркани едновременно. Само че, вашият чичо, вероятно няма да го прави всеки ден, думите му няма да се излъчват пред обществеността и няма да е необходимо да ръководи правителството на САЩ, веднага щом си сложи гащите“.

„Предупреждение“ разказва за вътрешни живот на Белия дом при Тръмп и цитира шокиращи изявления на американския президент. Едно от тях: „Нека се отървем от проклетите съдии“, така се твърди, че се е изказал Тръмп, за американската съдебна система.

Авторът на книгата се обяви през 2018-а като част от съпротивата срещу политиките на американския президент. Той твърди, че ръководството на администрацията се опитало да се отърве от Тръмп, като приложи 25-ата поправка на американската конституция (тя позволява отстраняването на американския президент от длъжност, ако неговата неспособност бъде доказана). В този случай вицепрезидентът на САЩ става глава на държавата. Според автора на книгата вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс би подкрепил подобно усилие.

Заслужава да се отбележи, че през 2018 г., когато The New York Times публикува манифеста на „Анонимен“, CNN назова Пенс като един от възможните автори на статията. Самият Пенс, още преди да бъдат публикувани цитати от книгата, каза, че такива слухове вече са се появили и са били „опровергани“ от него: „През цялото си време като вицепрезидент не съм чувал никакви дискусии за 25-ата поправка и трябва ли да ги чуя?“ - каза Пенс. Той също така заяви, че авторът на книгата трябва да има смелостта да си подаде оставка.

Пенс е консервативен републиканец и е лоялен към Тръмп, но излизането на книгата на „Анонимен“ отново принуждава медиите да обърнат внимание на неговата личност. С усилените вътрешни борби в Белия дом в навечерието на президентските избори и заплахата от импийчмънт фигурата на Пенс придобива все по-голямо значение.

Твърд републиканец, бившият губернатор на Индиана - Пенс, не е харизматичен. Може да бъде наречен умерен републиканец, въпреки че категорично се противопоставя на гей браковете. Има опит в Конгреса, където е забелязан с доста резки изказвания срещу недружелюбните към САЩ режими.

Като конгресмен той е подкрепял военната операция на САЩ в Ирак и също така се е застъпвал за въвеждането на зона без полети в Либия, което в крайна сметка доведе до свалянето на режима на Муамар Кадафи и гражданска война, след която страната не успя да се възстанови.

Пенс не беше изборът на Тръмп. Самият той търсеше хора, близки до неговия дух за тази роля. Кандидатите, определени за възможни вицепрезиденти, бяха бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и чернокожият хирург Бен Карсън.

Самият Пенс трудно може да бъде избран, стои в сянка, изпълнява задачите на Тръмп и се опитва да не прави гръмки изявления. Един от съратниците на Тръмп, още преди Пенс да стане негов кандидат за вицепрезидент, оцени шансовете му за самостоятелно участие в надпреварата като малки. Журналистът Боб Уудуърд цитира характерен епизод в своята книга: „Ако решите да го направите сега - продължи Прибус (съветник на Тръмп) - Пенс е готов да влезе в надпреварата, а Конди Райс (Кондолиза Райс е съветник по националната сигурност на САЩ при Джордж У. Буш - младши) ще бъде негов вицепрезидент“. „Това никога няма да стане - силно заяви Банън (съветник на Тръмп) - Това е нелепо. Абсурд“.

Но ставайки вицепрезидент на САЩ, Пенс започна да играе важна роля за връзката на Тръмп с републиканския елит. Освен това Пенс е свързван с консервативните християнски кръгове в страната. Според различни оценки в САЩ живеят от 50 до 60 милиона християни евангелисти и много от тях са избиратели на Тръмп.

Всичко това дава на Пенс карт бланш в отношенията му с Тръмп и засилва неговата роля на де-факто втория човек в страната в момент, когато Тръмп е заплашен от импийчмънт.

Но дори и импийчмънтът на Тръмп да се случи и Пенс да поеме поста на президент, той няма много шансове да се изправи срещу силен демократичен кандидат. Пенс не е силен в публичните дебати и това може да бъде неговият минус при полемика с неговите опоненти.

Колумнистът на Politico Бил Шер обаче вярва в противното. В своя статия той отбелязва, че спокойствието и сдържаността на Пенс може да му свърши добра работа, ако той е начело на Белия дом: „Влизайки в Овалния кабинет, един сдържан представител на Средния Запад може да е готов и да успее да обърне страницата, да възстанови спокойствието и да успокои измъчения електорат“ - пише авторът.

Сред аргументите са: демократите, които са настроени радикално да се борят с непредсказуемия Тръмп, ще трябва да преструктурират своята стратегия в движение за борба с по-умерения Пенс. А изморения от Тръмп избирател, може да предпочете по-спокойната, безконфликтна фигура на Пенс, за разлика от по-радикалните леви демократи като Елизабет Уорън и Бърни Сандърс.

Експертът отбелязва, че най-сериозният проблем за кандидата Пенс може да бъде Джо Байдън, който има богат опит в Белия дом при Барак Обама. Но според автора

Пенс може да предложи на американците не по-малко прагматизъм отколкото Байдън.

Като се има предвид, че всяка стъпка на Пенс ще бъде разглеждана под лупа, той трябва да внимава как да запази своята лоялност: „Всички вицепрезиденти се държаха много лоялно към президентите, което им даде възможност да бъдат избрани“, заяви републиканецът и поддръжник на Тръмп - Грег Вайнер.

В тази връзка Вайнер припомня за вицепрезидента на САЩ Джералд Форд, който стана президент, след като Ричард Никсън напусна Белия дом под заплахата от импийчмънт. Форд помилва Никсън и това направи неговото президентстване „кратко“. Според експерта, в подобен случай Тръмп ще бъде помилван по същия начин като Никсън.

Пенс като президент може да направи външната политика на САЩ по-умерена. Напоследък Пенс, който отдавна е в сянката на държавния секретар Майк Помпео и бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, стана много по-активен в своите задгранични посещения.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи