Ще умре ли Джулиан Асанж в затвора?

11 април 2019 г. Момент от ареста на Асанж и извеждането му от посолството на Еквадор в Лондон.

Според независим експерт на ООН по правата на човека животът на известния журналист е в опасност

Той е държан в пълна изолация 23 часа от денонощието, на ден са му позволени 45 минути за разходка

Нещо повече,  адвокатите смятат, че Асанж може и да не доживее до края на процеса по екстрадиция.

Журналисти и представители на обществеността отбелязаха, че Асанж мърмори, заеква и не може веднага да каже своето име и датата си на раждане, когато се е явил пред британски съд на 21 октомври. Според Нилс Мелцер, специалният докладчик на ООН за изтезанията и други жестоки, нечовешки или унижаващи достойнството наказания, основателят на Wikileaks е бил подложен на продължителни психологически изтезания, тъй като той се опитвал да предотврати екстрадицията си в САЩ, където ще бъде изправен срещу обвинения в шпионаж. „Произволът и злоупотребите на британските власти по отношение на Асанж могат да доведат до неговата смърт“, категоричен е Мелцер.

„Състоянието на Асанж е шокиращо“, пише бившият британски посланик в Узбекистан Крейг Мъри, който присъства на съдебните заседания. „Когато го помолиха да каже името си и датата на раждане, той се опита с усилие в течение на няколко секунди, да си спомни и двете... За него беше истински проблем да формулира своите отговори и да фокусира мислите си. До вчера винаги бях скептично настроен към онези, които твърдяха, че третирането на Джулиън е равносилно на изтезания. Но след като посетих няколко жертви на жестоки изтезания в Узбекистан и работих с оцелели затворници от Сиера Леоне и други страни, мога да ви кажа, че Джулиън Асандж показва типичното поведение на жертвата на изтезания“.

„Един от най-големите журналисти на нашето време е буквално измъчван от държавата пред очите ни“, пише Мъри. Според неговите думи, присъствал на изслушването и посещавал Асанж в затвора Белмарш, журналистът е загубил почти десет килограма от тегло си по времето в затвора. „На Джулиан му беше отказано правото да се обади на своя американски адвокат. Беше му отказано правото да има лаптоп. Беше му отказано правото да води собствени бележки на обикновена хартия“

Желанието на британските власти да „съдят“ Асанж е потвърдено и от специалния докладчик на ООН за изтезанията. „Достъпът на Асанж до адвокат и документи е сериозно възпрепятстван“, което нарушава „основното му право да подготви своята защита“, каза Мелцер.

Нилс Мелцер през май проведе подробен анализ на физическото и психологическото състояние на Асанж. Според Мелцер тревогата за живота на журналиста се основава на „нова медицинска информация, получена от надеждни източници“. „Въпреки че е трудно да се предскаже развитието на събитията със сигурност, настоящите симптоми на Асанж могат бързо да се развият в животозастрашаваща ситуация, може да се появи сърдечен пристъп, инфаркт или нервен срив“, каза той пред агенция Франс прес. Когато Мелцер се опита да вдигне тревога в медиите, изданията на The Guardian, The Times, Financial Times, Sydney Morning Herald, Canberra Times, The Telegraph, New York Times, The Washington Post, Thomson Reuters и Newsweek отказаха да публикуват неговото изявление.

Днес, Асанж продължава да бъде държан под стража в жестоки условия, което не е оправдано от неговия статут, каза Мелцер, като отбеляза, че Асанж е държан изключително във връзка с чакащото решение по искането за екстрадиция. Той е държан в пълна изолация 23 часа от денонощието, на ден са му позволени 45 минути за разходка. Когато го извеждат от килията, охраната освобождава коридорите и заключва всички килии, така че Асанж да не може да контактува с никого.

Припомняме, че според американските власти австралийският гражданин Джулиън Асанж е нарушил американския закон за шпионаж, като е публикувал през 2010 информацията, предоставена му от Челси Манинг. Тези данни включват видеоклипове с убийствата в Ирак и Афганистан и секретните телеграми на Държавния департамент на САЩ. За своите действия Манинг е осъден на 35 години затвор. След като излежа седем години и половина, Манинг получи помилване от президента Обама, но отново беше изпратен в затвора за отказ да даде показания срещу Асанж.

Властите на САЩ твърдят, че публикациите на Wikileaks са причинили смъртта на американци, служещи в чужбина. Но няма никакви доказателства за това, което бе косвено потвърдено и от бившия министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. Въпреки това, САЩ са нетърпеливи да изправят Асандж пред съда, тъй като публикуваната от него информация вреди на репутацията на Белия дом. Британските съдилища вече са решили да екстрадират журналиста в САЩ и той ще остане зад решетките до окончателното изслушване на неговото дело, което ще се проведе не по-рано от следващата година.

Според бившия анализатор на ЦРУ Реймънд МакГъвърн е доста подозрително, че обвиненията за шпионаж са повдигнати веднага, след като Асанж обяви, че ЦРУ има специални хакерски програми, които могат да оставят невярна дигитална следа. „ЦРУ може да взриви системата и да изглежда така, че това са направили руснаците“, каза МакГъвърн. Това поставя под съмнение твърденията на американските власти, заявили, че „руснаците са хакнали имейла на Хилари Клинтън“.

Отмъщението за разкриване на тайните на специалните служби може да бъде страшно. „Ако Джулиън не бъде освободен скоро, той просто ще бъде унищожен“, пише Мъри. „Ако държавата може да направи това с Асанж, тогава кой ще бъде следващата жертва?“

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи