Ще хвърлят ли кралицата срещу Брекзит

Великобритания е в задънена улица

Кралицата на Великобритания Елизабет II, която е на 93 години, е изправена пред тежко изпитание. Британските политици са в задънена улица по въпроса за Брекзит и възнамеряват да въвлекат държавния глава в сложния политически процес. След своята коронация преди 67 години Елизабет никога не се е занимавала с политически въпроси.

И не защото не иска. В страната, в която конституционната монархия отдавна е установена, кралицата изпълнява само декоративна роля и нейната задача е да радва и да вдъхновява жителите на Обединеното кралство и страните от Британската общност. Да приемат политически решения и дори да се изказват по въпроси, свързани с управлението на държавата, нито тя, нито членовете на нейното семейство могат - и те следват негласното правило.

Независимо от това, членовете на Консервативната партия обсъждат възможността да u предоставят това право. Както научи Би Би Си, при торите се появи идеята как да се избегне излизането от ЕС без сделка, а точно тази перспектива се очертава пред Обединеното кралство, след като Борис Джонсън стане днес премиер. Вчера той вече бе избран за лидер на Консервативната партия. Членовете на консерваторите обмислят да предложат на парламента да се използва механизма „скромно обръщение към кралицата“.

Ако тази идея бъде одобрена от парламента след гласуване, депутатите ще могат да се обърнат към Елизабет II като държавен глава да отиде на следващата среща на високо равнище на ЕС и да поиска удължаването на Брекзит. Формално с това няма да се наруши протокола, тъй като страните от ЕС традиционно се представляват от държавните и правителствените ръководители на срещите на високо равнище, въпреки че в цялата история на ЕС нито една европейска държава не е изпращала своя монарх на тези срещи. Това не е забранено от устава.

Консерваторите се решиха да направят тази отчаяна стъпка от страх, че Борис Джонсън като премиер на страната може да преустанови работата на парламента през октомври 2019 г. Той вече се изказа, че за разлика от своя съперник Джереми Хънт не отхвърля тази възможност. В този случай той ще игнорира отказа на депутатите да се направи Брекзит без сделка. И Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври фактически без да има споразумение.

Спирането на работата на парламента ще изисква и намесата на кралицата. Така Елизабет II, управляваща страната от 67 години, за първи път в живота си ще се изправи пред такава сериозна конституционна криза, която ще изисква от нея политически решения. На 16 юли бившият британски премиер Джон Мейджър обясни пред Би Би Си как монархът ще бъде въвлечен в процедурата.

„За да преустанови работата на парламента, премиерът ще трябва да се обърне към Нейно Величество кралицата и да я помоли за разрешение да прекрати неговата работа“ - каза Мейджър - Ако премиерът поиска такова разрешение, кралицата няма друг избор, освен да му го предостави“. Той добави обаче, че това ще постави кралицата в изключително сложна ситуация и нито един здравомислещ политик не би си позволил това.

Джон Мейджър обеща в случай, че новият премиер наистина прекрати работата на парламента, за да извърши Брекзит без сделка, той да се обърне към съда, за да оспори това решение. Мейджър е убеден, че ще се намерят и други желаещи като него да предотвратят подобни действия от бъдещия премиер.

През последните години в живота на кралското семейство на Великобритания се случиха много промени, към които Елизабет II трябваше да се адаптира. Тя вече прие избора на своя внук, принц Хари, който сега е на шесто място в редица за заемане на кралския престол. По-малкият син на принц Чарлз се ожени за американска актриса, която веднъж вече е била омъжена, и която няма аристократични корени и не изповядва англиканството преди брака. С това Елизабет II сякаш напълно се примири и прие тази жена в своето семейство, която преди 60 години нямаше да има никакъв шанс да стане херцогиня на Съсекс.

Но сега Елизабет II е изправена пред много по-сериозни проблеми, отколкото този с Меган Маркъл, която волно или неволно нарушава кралския протокол с рокли с открити рамене или по-големи деколтета. Ако политиците се окажат в ситуация, в която те са неспособни самостоятелно да се споразумеят, то на кралицата ще се наложи отново ще се превърне от декоративна фигура в политически лидер.

 

Новите сини паспорти ги правят във Франция

По горчива ирония новите сини паспорти, произведени от френска компания и отпечатани в Полша, няма да могат да бъдат внасяни в Обединеното кралство, тъй като няма сделка за Брекзит. Това означава, че няма да има търговско споразумение, което да позволи на сините паспорти да влязат в Обединеното кралство. Новите паспорти бяха пуснати от 30 март, обясниха от британското външно министерство и тогава увериха, че и двата вида ще са валидни за пътуване зад граница.

От края на годината ще започне издаването на сини паспорти, които ще са различни от задграничните паспорти в ЕС. Те са уеднаквени за всички държави и са на цвят бургундско-червено със задължителен надпис „Европейски съюз“. Актуалната в момента бургундско-червена версия се произвежда в Северна Англия от Де Ла Рю, чийто шеф съобщи, че компанията е загубила търга за новите паспорти заради по-ниските цени, предложени от конкуренцията. Действащият договор, който изтече през юли 2019 година, бе на стойност 400 млн. паунда (566 млн. долара).

Превод за „Труд” - Павел Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи