Щрахе няма да става евродепутат

Хайнц-Кристиан Щрахе

Планира да се завърне в политиката

Бившият вицеканцлер на Австрия и експредседател на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе се отказва от евродепутатското си място, предаде БТА.

В разпространено до медиите изявление той допуска възможността да се върне в политиката, но след като бъдат изяснени обстоятелствата около “аферата Ибиса”, която му коства постовете. Щрахе заявява категоричното си намерение да се бори за реабилитация.

В навечерието на европейските избори миналия месец германски медии публикуваха видеозапис от 2017 г., направен във вила на остров Ибиса, на който Щрахе разговаря с жена, представила се за племенница на руски олигарх. И й предлага изгодно участие в обществени поръчки в строителството в Австрия срещу финансиране за партията му и медийни услуги.

След разразилия се скандал Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и партиен лидер, което пък доведе до разпадане на управляващата коалиция в Австрия и свикването на предсрочни избори през септември.

В днешното си изявление Щрахе благодари на онези 45 000 избиратели, които са дали гласа си лично за него с преференция на изборите за Европейски парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа