Юбилейна вечер на Павлина Павлова

Павлина Павлова представя новата си книга „Струните на душата”

С Почетен плакет на Съюза на българските писатели беше удостоена Павлина Павлова – поетеса и белетристка, автор на 64 книги, издадени през последните 35 години в различни жанрове. Отличието беше връчено на 12 юни от председателя на СБП Боян Ангелов в Галерия-книжарница „София-прес”. То се присъжда за цялостно творчество и във връзка с нейната кръгла годишнина.

„Обикновено правя премиери на романи, много рядко – на стихосбирки. Боян Ангелов беше двигателят на идеята да представя пред вас най-новата си поетична книга „Струните на душата” – отбеляза в благодарствените си думи поетесата.

Кои са акцентите в нейното творчество и може ли днес български автор да бъде професионален писател? Какво е признанието от публиката и от институциите? По тези теми говориха Иван Гранитски и Боян Ангелов, които откроиха мястото на П. Павлова в съвременния литературен процес.

„Нейният път премина през турболетното време на политическите промени. С нея бяхме сред основателите на Съюза на независимите писатели и на Свободните писатели в началото на 90-те. Днес сме заедно в СБП, но все така сме толерантни към плурализма в писателските среди. Тя сътвори много лирически книги за деца и възрастни, исторически, криминални, психологически и документални романи. Романът й „Спартак, гладиаторът” беше удостоен с Голямата награда „Димитър Димов”... Нейната безсребърна душа е посветена на творчеството и не търси никакви облаги като член на Управителния съвет. През годините аслужи благодарност и почит от всички колеги. Ето и сега нейното тържество се случва далеч от камерите на големите телевизии, но такава е съдбата на днешната съвременна литература...” – обобщи в словото си Боян Ангелов.

Иван Гранитски, съиздател на знаковата хроника „Петър Дънов – Спасителят”, говори за значимостта на тази философско-биографична книга, дело на Павлова.

Какво ще прочетем в новата стихосбирка „Струните на душата”? Текстовата организация на поетическия поток следва магическата сила на числото 9, което според Петър Дънов олицетворява завършения цикъл в природата. То съединява земния, духовния и божествения живот. Именно затова поетическата визия е разположена в 9 цикъла, обособени и наименовани съобразно философския мистицизъм на Дънов, но и експлицирани в музикално-тематичен строй, предполагащ широка гама от емоции, естетически категории и индивидуални прочити на вечни теми като любовта, хармонията, красотата, изкуството, самотата, приятелството. Наименованията на циклите контаминират седемте степени на гамата – от До до Си – с търсена връзка в божествената архитектоника на дъновизма. С тази нова книга Павлова е създала антологичен пейзаж на любовното чувство, като го е разположила в парадигмата на извечните философски категории, които вълнуват човечеството от древни времена. Повечето стихове са илюстрация на песенната традиция в родната поезия и от техните строфи биха се получили романтични поп песни, ако композиторите решат да използват тази поетична тъкан на нови произведения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура