Ювал Ноа Харари: Влязохме в исторически водовъртеж

Да сме предпазливи, но и да мечтаем

Здравната криза ни въвежда в огромен социален експеримент

Кризата с Covid-19 е на път да се превърне в решаващия епизод на нашата епоха. Историята се ускорява. Старите правила се разпадат, докато новите все още се пишат. До един-два месеца правителствата и международните организации ще трябва да проведат огромни социални експерименти в реални условия, които ще формират света за десетилетия напред.

Това заявява Ювал Ноа Харари, бележитият автор на „Homo sapiens“ и „Homo Deus“, професор в университета в Ерусалим.

С тази здравна криза влязохме в исторически водовъртеж, казва професорът. За няколко седмици невъзможното е нормално. Това означава, че от една страна трябва да бъдем изключително предпазливи, но от друга страна трябва да си позволим и да мечтаем.

При демокрация, в епохи като нашата, тираните могат да завземат властта и да наложат антиутопии, но могат да се появят и дългоочакваните реформи или да се реформират несправедливи системи. До края на тази година ще живеем в нов свят. Да се надяваме, че ще бъде по-добър.

Някои от тези социални експерименти, в които живеем, възникват спонтанно, под натиска на обстоятелствата, за да се реши нов проблем. Но други са грижливо направлявани от върховете. Някой е избрал какъв социален експеримент да проведе и при какви обстоятелства. Следователно политиката е по-важна от всякога в този момент, когато заради кризата политици, облечени с огромна власт, могат за няколко дни да постигнат това, за което в нормални.

Надигат се гласове, че решението е в „деглобализацията“. Това ми се струва тотална грешка. Епидемиите са съществували доста преди днешната глобализация. Разликата е, че през Средновековието вирусите са пътували със скоростта на впрегнат кон. През повечето време те са заразявали само малки градове и села, но въпреки това бичове, като черната чума, са се оказали доста по-смъртоносни от днешния вирус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения