Югозападна болница отчита ръст на приходите, печалбата и заплатите

Сандански- в Югозападна болница Сандански има модерни операционни, извършват се всякакви операции, има ТЕЛК и кол център свързан с болница Пирогов.

Двата филиала на преструктурираното здравно заведение обслужват 100 хил. души

Изключително добър ход се оказа сливането на общинските болници в Петрич - „Рокфелер” и санданската „Св. Врач” в една, с нова регистрация и ново име МБАЛ „Югозападна болница” с два филиала. Обслужва пациенти от общините Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна с население около 100 хил. души. Първите две общини участват в новото дружество с по 49%, а двете малки имат по 1%.

Само допреди 2 години, идеята за такова обединение имаше противници, някои бяха скептично настроени, но резултатите показват, че ходът на местните власти е верен, а новото дружество е в добро и стабилно финансово състояние.

Подобно преструктуриране на две общински болници бе направено за първи път в България по инициатива на кметовете на Петрич и Сандански Димитър Бръчков и Кирил Котев.

Какво говорят цифрите 2 години след реализирането на този проект, финансовата 2017 г. приключва с печалба от 95 871 лв. За следващата печалбата вече е увеличена до 221 хил. лв. Растат и приходите от дейността. За 2018 г. са 12 955 324 лв., което е с 2 269 945 лв. повече от 2017 г. Има ръст в средната брутна работна заплата от 950 лв. до 1230 лв. към края на 2018 г. От април тази година е направена още една актуализация. Медицинските сестри получават 46% повече, а заплатите на лекарите са повишени с около 10%. „Това се дължи на добрия мениджмънт, направената оптимизация, намаляване на разходите и подобрена организация на работа“, коментира директорът на „Югозападна болница“ д-р Илия Тонев.

Подобрено обслужване на пациентите и работа по повече клинични пътеки.

Изключително удобство е разкриването на ТЕЛК в Сандански и предстоящото откриване на ТЕЛК в Петрич. За първи път в страната се откриват ТЕЛК извън областните центрове. Това улеснява пациентите с увреждания. До сега те трябваше да пътуват до Благоевград, но вече решенията излизат по-бързо. Освен това болните ще пестят изключително много разходи и време, за да не пътуват до областния център.

] В Югозападна болница в Петрич стаите са обновени, модерни и европейски.
В Югозападна болница в Петрич стаите са обновени, модерни и европейски.

Най-важното за качественото обслужване обаче са добрите лекари и опитния и подготвен медицински персонал. „Вече имаме взаимозаменяемост. При евентуално отсъствие на лекари от филиала в единия град, веднага тяхната работа се поема от другите им колеги, така че пациентите да не остават без квалифицирана медицинска помощ. Много добре в тази посока си съдействат колегите от Хирургично отделение, Кардиологията, Образна диагностика. Така болните имат винаги бърз и лесен достъп до качествена услуга“, каза д-р Тонев. С обединението се получи по-добра колаборация при диагностиката и лечението, запази се и социалният елемент, да може двата филиала да се грижат за социално слабите жители.

Обединената болница работи по Програма за стимулиране на млади кадри. Постъпили са на работа нови лекари. Има подписани шест договора със студенти, които след завършването си ще започнат работа в обединеното здравно заведение.

Работи се по проект Remote care за превенция и ранна диагностика на хората от отдалечените населени места чрез оборудван медицински мобилен кабинет, обслужван от мултидисциплинарен екип - общопрактикуващ лекар, медицинска сестра и социален работник.

Започват да се внедряват и иновации в медицинската дейност. Във филиала в Петрич ще заработи отделение по клетъчна терапия. Подготвени са помещенията, предстои оборудването и обучението на екипите. Отделението ще бъде сериозна крачка напред за региона, тъй като клетъчната терапия навлиза в областта на редица заболявания, в това число автоимунните. В сградата на болницата в Петрич вече има и нова централна кислородна инсталация, която е пусната до болничните стаи и спестява усилията по пренос на кислородни бутилки. Системата е изведена и в Приемен блок, за операционните зали и интензивно отделение също има инсталация за сгъстен въздух.

600 хил. лв. пък са инвестирани за енергийната ефективност на петричката сграда. Направен бе цялостен ремонт на отделенията, неотложен ремонт на парната инсталация, като остарелите тръби са подменени с полипропиленови. Подменена е дограмата, скъклопакети и врати, има нови вертикални щрангове на отоплителната инсталация, закупупена бе абонатна станция.

Рентгеновият апарат от ново поколение замени досегашния в петричката болница. Инвестирани са 200 хил. лв., като половината са от общината, а останалите са средства на МБАЛ „Югозападна болница“.

По проект на „Ротари клуб“ - Петрич и Югозападна болница ще се купи медицинска техника за родилно и детско отделение за 150 хил. лв.

С нова апаратура за най-малките пациенти пък вече е снабдена неонатологията в Сандански. Ултразвуков апарат улеснява поставянето на венозен път на новородените.

В Сандански заработи и първият у нас съвместен кол център със столичната „Пирогов“. Диспечерски центрове в двете здравни заведения 24 часа в денонощието осигуряват конферентна връзка за бърза и навременна диагностика при лечението на децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве