Югът посреща с оркестър Ким Чен Ун (инфографика)

3000 журналисти отразяват историческата среща

Ядрен полигон на КНДР неизползваем след срутване

С днешната си среща с южнокорейския президент Мун Дже Ин Ким Чен Ун ще стане първият севернокорейски лидер, който ще посети територията на Юга след края на Корейската война през 1953 г., предаде Би Би Си.

Това потвърдиха вчера източници от Сеул, които разкриха подробности около подготовката за историческата среща между ръководители на двете Кореи.

Вчера Южна Корея е провела генерална репетиция на дискусията, в която актьори са заели мястото на двамата лидери. Почетният караул пък е отрепетирал музикално приветствие към лидерите.

Ким Чен Ун ще премине разделителната линия между двете страни, но все пак ще остане в строго охраняваната демилитаризирана зона. Срещата им ще започне рано сутринта (българско време) в Дома на мира в Панмунджом (виж графиката). След пауза за обяд, който делегациите ще проведат поотделно, двамата лидери ще засадят бор, използвайки почва и вода от Северна и от Южна Корея. За събитието са акредитирани около 3000 журналисти от цял свят.

Вечерта ще бъде организиран специален банкет от южната страна, на който ще бъде сервиран швейцарски картофен деликатес в намек към предполагаемото детство на Ким Чен Ун в колеж в алпийската страна, придружен от севернокорейски ликьор и спагети.

В същото време Сеул предупреди, че постигане на споразумение за отказ на Пхенян от ядрената му програма ще бъде трудно, тъй като ракетните технологии на Севера са напреднали изключително много от последната среща на подобно равнище преди повече от десетилетие.

Миналата седмица Ким Чен Ун обяви, че засега ще замрази ядрените тестове в стъпка, която бе приветствана от САЩ и от Южна Корея. Вчера обаче китайски експерти разкриха, че основният севернокорейски обект за изпитания с атомни бомби вероятно е станал неизползваем заради срутване след последния тест миналия септември.

Още миналата година бе съобщено, че стотици души са загинали при срутване в подземния полигон Пунге-ри, скоро след изпитанието на най-мощната севернокорейска бомба от 100 килотона. Взривът на 3 септември предизвика сеизмична активност и в китайски гранични градове, които се принудиха да евакуират училища и офис сгради.POLITICS: North and South Korea landmark summit

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят