Южна Азия може да стане небитаема заради климатичните промени

Крайно високите температури, предизвикани от промените в климата, рискуват да направят Южна Азия, където сега живее една пета от човечеството, необитаемо място. Това е възможен сценарий, в случай, че до края на века не се направи нищо за намаляване на газовете с парников ефект.

Повишаването на температурите и на влажността може да достигне до крайно високи стойности, надхвърлящи капацитета на човешкия организъм за оцеляване без защита, става ясно от изследване, публикувано в списание Science Advances, информира БГНЕС.

„Тези смъртоносни топлинни вълни могат да се появят само след няколко десетилетия в райони като Индия, Пакистан и Бангладеш“, предупреждават учените. Според тях могат да бъдат засегнати и плодородните обработваеми райони по реките Инд и Ганг.

През 2015 г. петата най-смъртоносна в историята топлинна вълна удари голяма част от Индия и Пакистан, убивайки 3 500 души.

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Университета Лойола Меримаунт в Лос Анджелис обръщат внимание на това, че не се правят прогнози за т. нар. „влажна жега“ и за нейното въздействие върху способността за адаптация на човешкия организъм.

Учените са установили, че без намаляване на емисиите на въглероден двуокис (CO2), средните температури на влажна жега ще се доближат до 35 градуса по Целзий през лятото в по-голямата част на Южна Азия до края на века. Това е праг, над който човешкият организъм трудно оцелява.

При сценарий, предвиждащ намаляване на емисиите на CO2 до стойности, предвидени в Парижкото споразумение за климата през 2015 г., тези средни температури ще стигнат ни 35, а 31 градуса по целзий.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия