Южният фронт на пожара над Кресненското дефиле остава критичен

КОРЕСПОНДЕНТЪТ НА ТРУД ЗА БЛАГОЕВГРАД ПРЕДАВА ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО

Южният фронт на пожара над Кресненското дефиле остава критичен, но останалите три периметъра са локализирани, това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в 19 часа на втория ден от големия пожар в дефилето.

Според него там са съсредоточени стотици хора, техника, хелкоптерите са облитали, но въпреки това трудно се гаси огъня. В събота ще се преценява дали ще ползва летателната техника според ситуацията. Една част от хората в село Ощава и Осиково са се върнали по домовете след като се отмени евакуацията, но други още се страхуват, тъй като виждат димящи огнища.

Районът където е вилнял огъня прилича на лунен пейзаж и е черно-бял.

Хората с мъка гледаха изпепелените гори и пепелта обгърнала китните им села до преди два дни. Над 10 хиляди декара гора и треви са изгорели до момента. Щетите възлизат на десетки милиона лева, коментираха горските.

Все пак до момента няма жертви и ранени, няма и сериозно пострадали селища, имотите на хората бяха опазени, казаха пожарникарите. Изгоряха четири- пет къщи и няколко изоставени постройки и вили. Но повечето от постройките са каменни и могат да бъдат възстановени.

Гасенето на големия пожар продължава. Над 530 души общо участват в потушаването на огнената стихия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България