Южнокорейският президент настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея

Лидерите на Южна и Северна Корея

Южнокорейският президент Мун Джей-ин настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея, пише на своята интернет страница радио The Voice of America.

Северна и Южна Корея проведoха разговори на високо равнище в силно укрепената демилитаризирана зона в понеделник.

На срещата бяха обсъдени споразуменията, подписани по време на неотдавнашната среща на високо равнище в Пхенян, като президентът на Южна Корея Мун Джей-ин призова международната общност да възнагради севернокорейския лидер Ким Чен-ун за усилията му да се откаже от ядрената енергия. Въпреки твърденията на Мун, експертите остават предпазливи, че е постигнат истински напредък в областта на денуклеаризацията.

Министърът на обединението Чо Мьон-йон ръководи петчленната южнокорейска делегация в граничното селище Панминджон. Южнокорейската делегации бе посрещната от Ри Сон-гуон, председател на Комитета за мирно обединение на страната, който оглавява делегацията на Севера.

Северно и южнокорейските лидери постигнаха съгласие през септември по време на третата междукорейска среща на върха да засилят трансграничното сътрудничество и да популяризират различни програми, за да доведат ерата на мира на полуострова без ядрени оръжия.

На сесията в понеделник двете страни се съгласиха да започнат съвместен проект за модернизиране и свързване на железопътните и автомобилните им пътища преди края на годината. Екипите ще започнат да проверяват транспортните връзки в средата на октомври и в началото на ноември. Те също така се споразумяха да обсъдят възможно най-скоро въпроси, свързани със севернокорейската художествена трупа, която се представи на юг. Освен това, те се съгласиха да проведат преговори с Червения кръст в планинския курорт Кумганг в Северна Корея през ноември за семействата, разделени от войната.

Други проекти, предложени от Мун, могат да бъдат проблем, заяви старши научен сътрудник за Североизточна Азия във фондация "Херитидж", Брус Клинджър.

Според него южнокорейският президент изглежда "нетърпелив" да предостави "дълъг и все по-голям списък с икономически ползи и икономически обещания на Северна Корея".

"Всички те биха били нарушения на санкциите на [Обединените нации] или на [Съединените щати]", каза Клинджър.

Той добави, че във Вашингтон има нарастваща загриженост относно "желанието на Мун да подобри отношенията между двете Кореи, без да има съизмерим напредък в денуклеаризацията на Северна Корея".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия