Южнокорейският президент отхвърля идеята за изтегляне на американските войски след подписване на мирен договор с КНДР

Южнокорейският президент Мун Дже-ин категорично отхвърли идеята за изтегляне на американските войски от страната му след подписване на мирен договор със Севера, предаде агенция Йонхап.

"Присъствието на американски войски в Южна Корея е въпрос, свързан със съюза между двете страни и няма никакво отношение към подписването на мирен договор" с Пхенян, заяви Мун.

На историческа среща на върха в граничното селище Панминчжон в петък Мун и севернокорейският лидер Ким Чен-ин се споразумяха да работят за сключване на мирен договор, който официално да сложи край на Корейската война от 1950-1953 г., припомня агенцията.

Южнокорейският президент направи това изявление малко след като един от специалните му съветници намекна за възможността за изтегляне на американските сили от Южна Корея. "Какво ще стане със силите на САЩ в Южна Корея след като бъде подписан мирен договор? Ще бъде трудно да се оправдае продължаващото им присъствие в Южна Корея", заяви съветникът в статия, публикувана вчера от американското сп. "Форин афеърс".

Друг представител на президентската администрация на Мун Дже-ин по-рано отхвърли възможността за изтегляне на американските войски и изтъкна, че те играят ролята на посредник между големите държави, обкръжаващи страната, като Китай и Япония.

Вашингтон поддържа военно присъствие в страната от края на Корейската война. Понастоящем там са разположени 28,5 хиляди американски военни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия