Юли без горещници, времето пак се разваля

Жега и високи температури над 30 градуса отчетоха днес в цялата страна. Утре прогнозите са за значително захлаждане. Снимка Цветан Томчев

Температурите падат с близо 10 градуса, дъждовно с гръмотевици през цялата седмица

Условия за градушки в Северо­западна България

Юли си отива без обичайните за периода горещници. Те обикновено са във втората половина на месеца и представляват продължително горещо и сухо време. Тази година обаче заради честите обилни валежи и захлаждания, горещниците не бяха усетени. Това обясни пред „Труд” синоптикът Петър Янков.

„Имаше няколко дни с горещо и сухо време, но максималните температури не бяха толкова високи, че да се определят като горещници”, каза метеорологът. По думите му през лятото в България не е необичайно да се редува топло време с дъждове и леки захлаждания. Глобалното затопляне обаче засилва тези процеси и увеличава тяхната продължителност. „Резките смени и пренос на хладни и топли въздушни маси, както и зачестяване на проливни валежи, са все по-срещано явление. Наблюдават се и повече циклони, чиито центрове преминават през Гърция”, каза още експертът.

От утре започва и период на интензивни валежи в цялата страна. Температурите падат със средно 8 градуса. От неделните горещини, когато термометрите показваха до 36 градуса, утре температурите ще се движат между 27-30 градуса. Заради рязкото захлаждане има условия за градушки в Северозападна България, допълни метеорологът Петър Янков.

„Утре следобед в Западна и Централна България ще вали и прегърмява. Утре захлаждането ще се усеща повече. В сряда прогнозите са за повече слънце, но в четвъртък отново ще премине вълна влажен въздух, която понижава температурите. Силни гръмотевични бури очакваме в Дунавската равнина. В четвъртък и петък валежите по Черноморието ще бъдат често явление и няма да е подходящо за плаж”, каза още синоптикът.

Експертът обясни, че лошото време е предизвикано от циклон, който започва от Италия, преминава през Унгария и след това отива към Украйна. Той ще донесе по-опасни интензивни валежи в северозападните части от Балканския полуостров.

Засега подобрение на метеорологичната обстановка в България очакваме през уикенда. В началото на другата седмица обаче прогнозите сочат, че отново са възможни чести превалявания.

 

Климатологът Георги Рачев пред „Труд”:

Валежите през лятото не са необичайни

Времето през седмицата ще бъде малко по-динамично, с валежи и леко захлаждане. Това не е нищо необичайно за края на юли и началото на август. След този период ни чака топъл и нормален август. Това заяви пред „Труд” климатологът Георги Рачев.

„Започнахме да обръщаме внимание на качеството на живот. Затова и така се вторачваме в най-малките изменения във времето. Един пример, предишният рекорд за максимална температура в Париж е през 1947 година. И тогава е имало топли вълни, но никой не е говорил за глобално затопляне, човешко влияние и т.н. Просто такова е времето”, каза Рачев.

По думите му от 2000 г. действително е станало по-топло. „Но в това няма нищо трагично. Ето дори след две тежки топли вълни в Западна Европа, установихме няколко смъртни случая. Докато през 2003 година загинаха 70 000 души в Европа от три последователни горещи вълни”, допълни климатологът.

 

Лекари ПРЕДУПРЕЖДАВАТ

Разликите в температурите влияят на кръвното

Рязката промяна на температурите се отразява негативно върху хората със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, аритмии, сърдечна недостатъчност.

Жегите влияят на центъра на равновесието, така че хора със склонности към световъртежи трябва да се пазят повече и да излизат с шапка.

Специалисти съветват да пием повече вода вместо сокове и кафе.

„Пиенето на вода - не сокове, супи, газирани напитки, е най-доброто спасение от топлинния удар. Единственият най-добър разтворител, който помага всички процеси в организма да не се повлияват от жегата е водата. В сока вече има разтворени вещества”, обясни пред „Труд” специалистът по превантивна медицина д-р Гергана Гешанова. В горещите дни губим и соли, така че във водата можем да сложим лимон и малко сол, който заменя веществата, които губим при изпотяването. Д-р Гешанова посъветва и да се избягват диурeтиците като кафето, заради което губим вода. Добре е и да ядем по-лека храна. Да взимаме повече душове, това е зареждащо за целия организъм. Според нея е добре и да настроим климатика си на не повече от 10 градуса по-студено от температурата навън, за да не причиним топлинен шок за организма си.

При топлинен удар можем да усетим симптоми като причерняване, сънливост и др. и трябва да потърсим лекарска помощ.

 

Красимир Коев, председател на Изпълнителната агенция по лозята и виното пред „Труд”

Ако времето не се промени, гроздоберът ще е добър

Катерина Ковачева

Ако до гроздобера времето се запази хубаво, без дъждове, лозарите се надяват на една по-добра реколта от миналогодишната. Проливните дъждове и градушки имат негативен ефекти върху лозовите насаждения, появяват се болести, с които, обаче, лозарите са се преборили, каза за „Труд” Красимир Коев, председател на Изпълнителната агенция по лозята и виното.

„Слънцето влияе положително на лозята. Чрез него гроздето натрупва захар, което означава, че виното ще бъде добро”, допълни той на въпрос как влияят жегите на реколтата.

„Още е рано да прогнозираме дали добивите тази година ще са по-високи от миналогодишните, до гроздобера все пак има два месеца”, допълни още той.

Реколта през 2018 г. бе по-ниска спрямо 2017 г., заради неблагоприятното време през лятото - проливни дъждове и градушки. Общо площите с лозя в България през 2018 г. са били 64 400 ха. Винените изби са изкупили 152 997 тона грозде през 2018 г., като от тях са били произведени над 129 хиляди тона вино. Износът е достигнал 62,5 млн. литра през 2018 г., а българското потребление достига 110 - 120 милиона литра вино, като само 5 милиона от него е вносно, показват данни на агенцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България