ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

България ще продължи да работи активно в рамките на ЮНЕСКО за постигане на консенсус по отношение на програмите на организацията, провежданите реформи, както и за преодоляване на финансовите затруднения, свързани с нейния бюджет. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ Одри Азуле, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Одри Азуле е на официално посещение в България по покана на държавния глава за участие в тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Румен Радев подчерта на срещата, че като страна с богато културно и историческо наследство, задълбочаването на сътрудничеството на България с ЮНЕСКО е наш приоритет. „България е страна, допринесла за развитието на европейската цивилизация, и работи за изграждането на мирен свят, основан на сътрудничество и преодоляване на етнически, религиозни и расови различия“, заяви Румен Радев.

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН, който да се фокусира върху научни и медицински изследвания и лечение на онкологични заболявания, заяви на срещата генералният директор на ЮНЕСКО. Идеята за създаването на такъв център у нас беше представена от президента Румен Радев още при първата му среща с Одри Азуле в Париж през 2017 г.

„Не става въпрос само за развитието на наука у нас, говорим за научна свързаност в региона, за възможността наши млади специалисти да работят със световноизвестни учени, за създаването на център, който да предотврати отлива на млади хора от нашия регион и който ще има голям социален ефект“, посочи президентът. По думите на Румен Радев регионалният център ще има положителен ефект и в сферата на здравеопазването, като вече е осигурено начално финансиране за неговото изграждане. „Силно се надявам, че българското правителство ще подкрепи проекта“, добави държавният глава.

„Благодаря, че ме поканихте да присъствам на този важен, богат и светъл празник, който се вписва в духа на ЮНЕСКО. Каква по-добра идея от тази да съм тук на 24 май, за да честваме азбуката, културата, креативността, младите хора. Това е много важен празник за всички българи. Затова за мен е голяма чест да имам удоволствието да го споделя утре с вас“, заяви Одри Азуле.

Тя оцени високо подкрепата на България в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО и приноса на страната ни за модернизирането на организацията. „Това ни дава възможност да осигурим спокойна, но и амбициозна рамка за нашата работа, защото много предизвикателства не могат да бъдат разрешени без култура, без наука“, заяви Одри Азуле и открои усилията на ЮНЕСКО за опазване на културното многообразие и на световното културно наследство, особено в региони, обхванати от кризи и войни.

По време на срещата бяха обсъдени и редица въпроси, свързани с дигитализацията на културното наследство, развитието на устойчив културен туризъм, и опазване на биоразнообразието в България, и други.

По-рано днес генералният директор на ЮНЕСКО изнесе в аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ лекция на тема: „ЮНЕСКО и предизвикателствата на 21-ви век“.

Утре държавният глава и генералният директор на ЮНЕСКО ще участват в празничната програма, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България