Юнкер: Единствено „чудо“ може да докара преговорите за Брекзит до нови равнища през октомври

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че според него единствено „чудо“ може да докара преговорите за Брекзит до нови равнища в рамките на следващия месец, предаде New Europe.

Думите на Юнкер, отправени по време на неофициалната среща на високо равнище на ЕС в Талин не оставиха у никого надежди, че все още има шанс прогресът на преговорите да позволи те да навлязат в нова фаза.

ЕК по-рано уточни, че трябва да се отбележи значителен прогрес, за да може Великобритания и Съюза да продължат преговорите. „Значителен прогрес“ означава за Брюксел напредък по три ключови тези – правата на гражданите, финансовите въпроси и границата в Ирландия. Но нито главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, нито британския министър по въпросите, свързани с Брекзит Дейвид Дейвис не са достигнали до ниво, което да удовлетвори Юнкер.

„До края на октомври няма да имаме значителен прогрес“, заяви председателят на ЕК в Талин. „В края на тази седмица казвам, че няма да има достатъчен прогрес от сега до октомври, освен ако не се случи чудо“, посочи той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа