Юрий Асланов: Ако ГЕРБ загуби президентския вот, това може да доведе до предсрочни парламентарни избори

"Като познаваме маниера на ГЕРБ, актът на обявяването на кандидатурата ще свърши почти 80% от работата. Това не означава, че  резултатът от изборите ще е ясен. Винаги са възможни изненади. В това число и големи. Към този момент, ако ГЕРБ загуби изборите – това ще бъде голяма изненада. Това ще доведе трансформации на страната, може да доведе и предсрочни парламентарни избори".  Това каза социологът Юрий Асланов пред БНР по повод забавянето на кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори.

Според социолога евентуална загуба на кандидата за президент на левицата на предстоящите избори може да доведе до допълнително напрежение в БСП.

Той коментира подадената си и неприета оставка от Изпълнителното бюро на БСП. "Моята оставка беше поискана публично от зам.-председателя на партията в множество публикации. Това е поводът, причините са други", каза Асланов.

"Случващото се  е ехо от наскоро приключилия конгрес, на който се извърши смяната на ръководството и това ехо остави партията разделена и ще продължи вероятно до изборите. Ще затихне при евентуална победа на кандидата на левицата или ще се трансформира в по-голямо напрежение след изборите при загуба. Това може да доведе и до смяна на ръководството", прогнозира социологът.

Юрий Асланов каза, че ръководството на партията ще трябва да се бори по време на кампанията със слуховете относно това чия кандидатура е ген. Радев. Това отваря втори фронт – вътрешен, което е неприятно за всяка една кампания. Сега сме в условия на много неизвестности преди горещата фаза на кампанията.

Асланов смята, че ролята на ДПС е силно преувеличена по отношение на президентските избори. Гласовете от ДПС имаха роля за избирането на Желю Желев. На всички останали избори ролята на партията е преувеличена.

При определянето на кандидата на левицата за вицепрезидент трябва да се изходи от качествата на кандидат-президента. И силните му качества да се засилят, а слабите да се потушат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика