Юристи и финансисти поемат болниците пред фалит

Правят се промени в ръководствата на някои здравни заведения

Министерството на здравеопазването ще поеме управлението на болници, на които е принципал и които са в тежко финансово състояние. Към тях ще се подходи индивидуално - екип от юристи и финансисти на място ще се запознае със ситуацията и ще поеме ръчно управлението. Това съобщи във вторник здравният министър проф. Николай Петров.

“Където открием нарушения - обективни и субективни причини за натрупаните дългове, предприемаме конкретни мерки. Една от мерките е и смени в бордовете. Например директорът на болницата в Ловеч е сменен по няколко причини, една от които е, че лекарите не бяха получавали заплати от февруари, а март или април директорът увеличава чувствително заплатите. Той няма пари за заплати въобще, а вдига заплатите с повече от 40-50%”, обясни проф. Петров. По думите му процес на промяна на ръководства на болници тече и в момента.

Изплатена е субсидията за спешност на областната болница във Враца за два месеца, която е в размер на 100 хил. лв. “На ръководство в министерството взехме решение, че ще отпуснем на МБАЛ - Враца още 300 хил. лв. - финансиране чрез капиталови средства”, допълни министърът.

Проф. Петров акцентира и върху необходимостта от намиране на решение за постигане на баланс между интересите на всички участници в системата - пациенти, лекари и бизнес.

По думите му вече има предложения на разчети относно проектобюджет 2018 за здравеопазване, които ще бъдат конкретно обсъдени с финансовия министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве