Юсейн Болт - Супергероят

Всяка история има край, особено щастливата. За спортистите пък той идва още по-бързо. Някои се вкопчват в кариерата си и години наред показват, че човешките възможности нямат лимит. Но Юсейн Болт няма нужда да прави нещо подобно, защото вече е дал своя принос в опровергаването на природните закони.

Феномените в спорта са много. Самият Болт бил сочен за такъв още в състезанията за подрастващи, но едва ли някой е предполагал докъде ще стигне. Той е един от деветимата атлети в историята със световни титли във всички възрастови групи. Рано се хвърля и в битките с мъжете, но първите му изяви не са впечатляващи. Още на 15 години е висок 196 см, а по това време ръстът в спринта минава за недостатък. Според спортната наука изгледи за успех имат онези атлети, които максимално често правят контакт с пистата. Високото момче от Ямайка тръгва по друг път – опитва се да се възползва от по-дългата си крачка, а бягането му наподобява летене над тартана.

Звездата му заблестява за първи път на световното в Осака 2007, когато финишира втори на 200 метра след тогавашния господар на спринта Тайсън Гей.

Следващия сезон започва с първото слизане под 10 секунди на 100 метра и завършва с истинско чудо – световни рекорди в двете спринтови дисциплини и 3 златни медала от игрите Пекин 2008. Дотогава Гей и ямайската звезда Асафа Пауъл си оспорват първенството в късия спринт, но в края на месец май Болт вече е притежател на рекорда – 9,72 сек. На олимпийския финал сваля още 3 стотни като доста преди финиша вече е размахал ръце от радост.

Още по-изумително е постижението му на 200 метра – 19,30 сек – само с 2 стотни под извънземното бягане на Майкъл Джонсън от Атланта 96. На всички е ясно, че в атлетиката започва нова ера, а при това Болт е само на 22 години.

Епохата на Светкавицата продължава чак до Рио 2016. Следват нови поправки на световните рекорди - на първенството на планетата Берлин 2009, а също и титли и рекорди с щафетата на Ямайка. Единственият провал е фаулстартът на 100 м в Дегу 2011, дал възможност на Йохан Блейк да запише името си като световен шампион в ерата “Болт”.

Голямата промяна, която идва с новата епоха, е другото отношението към леката атлетика. Светкавицата превръща спорта в шоу в класическия смисъл на думата. Освен природен талант да привлича хората, Юсейн има толкова голямо превъзходство на пистата, че можеше да си позволи да е специален.

Статутът му е добре възнаграден. Болт много скоро се превръща в мегазвезда въобще на спорта. Немският производител на спортни стоки “Пума” едва ли е сключвал по-добра сделка от договора с 15-годишния шампион от световното за юноши през 2002 г. Разбира се, стойността му расте с годините, но гигантският концерн така и не изпуска златното яйце от кошницата си. Болт се превръща в най-добре печелещият лекоатлет в историята. А на любопитните какво яде най-бързият човек на света, отговорът е: “Пиле с картофи и пържени крилца от “Макдоналдс”...”. Нездравословна храна? Сори, последното име от признанието е част от мегадоговора му с компанията за бързо хранене. През годините ямаецът е заработил близо $60 млн. като едва 2,2 млн. от тях са хонорар от състезания. Макар и след 2009-а да не се доближава до рекордите, Болт остава абсолютният фаворит във всяка надпревара, в която участва. Дори в Пекин 2015, когато възроденият Джъстин Гатлин посяга да му отнеме световната титла. Но “доброто побеждава”, както повечето от медиите отбелязват, отразявайки успеха на Светкавицата.

Още преди игрите Рио 2016 звездния Болт признава, че е време да се оттегли от пистата. Твърди, че не иска да се остави на младите атлети да го победят. И все пак един младок – 22-годишният Крисчън Коулман (САЩ) и един доста по-стар атлет – споменатият вече Гатлин, слагат край на триумфалния му поход като го оставиха трети на 100 м на световното в Лондон. А последвалият провал с щафетата лиши Болт от шанса да вземе рекордния 15-и медал от шампионати на планетата – нещо, което ден по-рано направи американката Алисън Филикс. Така наметалото на супергерой падна от раменете му точно преди да слезе от сцената. “И все пак той е човек!”, писаха медиите, с което само добавиха още щрихи към легендата за Светкавицата. А за Царицата на спортовете сега задачата е да намери следващата си мегазвезда. След Болт това изглежда особено трудно.

 

Отказали го от футбола и крикета

Юсейн Болт е пожертвал детските си мечти да играе крикет и футбол, за да стане крал в спринта.

“Интересувах се само от спорт, от нищо друго, но над всичко беше крикетът – разказва той. - Не исках да се занимавам с нищо друго. Бягането беше нещо, в което просто бях добър.”

Рекордьорът и досега е благодарен на шефката на спортния департамент в гимназията, че го е отказала от футбола.

“Зарежи топката момче, имаш златна мина в краката си”, казвала му Лорна Торп.

“В крайна сметка се оказа, че винаги съм мечтал да побеждавам, да бъда велик – твърди Болт. - Исках да ме запомнят. Хората непрекъснато говорят за спорт и мечтата ми беше да ме споменават като Мохамед Али, Майкъл Джордан и Пеле.”

 

За него

За мен остана най-добрият

Той е велик атлет, за мен остава най-добрият в света. Умее да наелектризира всички около себе си. Рекордите му са изумителни. През годините винаги се е държал на ниво. Вдъхнови ме да стана по-силен и по-бърз, за да бъда най-сериозния му конкурент. Не можете да оставите това първенство да помрачи всичко, което е направил в миналото. Постигна невероятни неща. Това състезание е само едно сбогуване с публиката. Пожелавам му бързо оздравяване и всичко най-хубаво. Радвам се, че ще стане посланик на нашия спорт. Той обича феновете, а и те него.

Джъстин Гатлин, американски лекоатлет

 

Има харизмата на Али

За мен разликата между добрите и великите спортисти е в това колко дълго съумяват да останат на върха. Затова хора като Юсейн или Мо Фара, които доминират в продължение на три олимпийски цикъла, стоят над останалите. Болт има харизма, каквато не бях виждал в нашия спорт. Мога да го сравня само с Мохамед Али. Когато той напусна бокса, се водеха същите разговори – кой ще го замести. Имаше много велики боксьори, но никой не е като Али. Нашата задача сега е да намерим колкото се може повече “Болт”-ове. Самият той може да ни помогне. Знам, че сега ще има голям списък с оферти, но още преди три години започнахме разговори за бъдещето му. Той обича нашия спорт.

Себастиан Коу, президент на ИААФ

 

Издигна атлетиката на ново равнище

За мен е невероятна чест, че самият той ме обяви за следващата голяма звезда на Царицата. Болт постави пред всички нас много висока летва. Със собствените си усилия той издигна атлетиката на ново равнище. За мен Юсейн остава идол и засега мога само да се възхищавам и да се вдъхновявам от постиженията му. Би било страхотно, ако се бях състезавал с него на 200 метра. Но съм наясно, че трябва да изкача цяла планина преди да мога да се сравнявам с това, което направи той. Вярвам, че мога да постигна много от нещата, които и той, но първо трябва да свърша много работа.

Уейд ван Нийкерк (ЮАР), посочен от Болт за свой наследник

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети