Юсуф - художникът на политиците и народа

Самоукият майстор Юсуф с поредния портрет на политик - Петър Дертлиев и с цяла серия рисунки на кандидат-общински съветници за Шумен

Майсторът, нарисувал Корнелия Нинова, я съветва: „Никаква оставка, борбена жена!“

Гледа 4 дка градина в шуменското с. Средня и стяга изложба

Три месеца са минали, откакто самоукият художник Юсуф Мустафов (73 г.) от шуменското село Средня поднесе на Корнелия Нинова нейн портрет. Изненада я на Бузлуджа пред хилядно множество. Доволен е, хората харесаха лидерката на БСП като Мадона на Майстора, но едно го гложди. Очаквал след онази еуфория, тя да му звънне по телефона. Сварил само да u целуне ръката, дал визитката си на човек от нейното обкръжение и още се надява да се чуят. Ей така, на живо да си поговорят. Тя като лидер, той като заклет член на БСП. Няма критики. И след резултата от местните избори пак повтаря, че точно това е неговата партия, най-социалната, с най-борбената лидерка.

Има една подробност - на местния вот в Шумен бай Юсуф се озовал в листата с общински съветници на партия „Български социалдемократи“. Поканил го бившият кмет Красимир Костов (2007-2015), който се кандидатира за градоначалник, но не от столетницата. „Сега ми викат, че съм изключен от партията, но аз това не го приемам. На БСП не съм изневерил и отношението ми към Нинова не е променено“, зарича се бай Юсуф. Най-големият му плюс от предизборната кампания пък е, че упражнявал занаята си и издокарал на портрети всички кандидати за общински съветници - 40 без него. Готови са за изложба. В началото десетина души му позирали. После кампанията ги завъртяла, нямали време и се наложило да ги довършва по снимки. „Като рисувам портрет, все ми е едно дали ще ми позират, важното е да хвана основните черти. Някои хора са трудни, сложни образи. Други са гладки, нямат особени черти, безлични. Мъжете по-трудно се рисуват, заради мустаци, вежди, косите им оплешивели... Докато жените са по-загладени“, смее се творецът.

Самоук е, но е майстор, защото се е учил от майстори. Още докато бил в училището в Средня до 8 клас, преподавателят по ръчен труд Христо Дочев го научил как се рисуват карикатури и всяка седмица издавали стенвестник. За първи път нарисувал с туш портрет на патрона на класа Никола Вапцаров. А до ден днешен най-рисуваният му герой е Васил Левски. Ликовете на Ботев и Вазов също са му любими, заклет почитател е на Стефан Караджа, Хаджи Димитър, цяла изложба посветил на 3 март нeотдавна.

Половината оцелели казарми у нас са украсени също от ръката на бай Юсуф. Войнишката служба отбил като художник в Главния щаб на Строителни войски във Върна. Спомня си как обикалял всички поделения в Североизтока, като почнеш Шумен, Търговище, Сливен, Котел, Кипилово, Бургас... Рисувал не само строителните постижения на войската, стенописвал Пеньо Пенев и негови стихове, изписвал лозунги. Първите му публикувани карикатури в печата са във в. „Трудово дело“, помни бай Юсуф и с гордост вади няколко плика с находчива сатира. Има и политически, и на религиозна тематика, а сега повечето са социални и публикува във вестник „Минаха години“.

Точно в него през м. май зърнал снимка на Корнелия Нинова в носия с три рози в косите и му хрумнало да я увековечи с маслени бои върху платно с размери 110/80. „Два месеца си играх, но голям портрет стана. Затрудни ме образа, устата u, много хубава усмивка има“, изрежда бай Юсуф. Благодарен е на съседа художника Антоний Джамбазов, който му помогнал да оправят ръцете на БСП-лидерката, а после два дни той се мъчил с трудните шевици по ръкавите. „Пишман станах, но се бях хванал на хорото. Че и престилката u шарена, но се справих. Наистина с любов и от сърце съм я рисувал“, разказва майсторът.

И как да не е така, като „нито един до сега не се е борил като нея с нередностите във властта“, разсъждава бай Юсуф. Обяснява, че е наблюдавал и другите председатели на столетницата, знае грешките им, имали са шансове, но са ги пропиляли. И признава: „Нея най-много харесвам, защото е борбена жена и всички пропуски на ГЕРБ директно ги казва. Мъжкарана е. Никаква оставка!“

И той е борбен и различен. Например, по времето на т. нар. голяма екскурзия, не стегнал багажа за Турция, макар че родителите му, брат му, цялата махала тръгнали и не се сбогували с него. В онези години бил приел името Йосиф Чернев, бил художник на Окръжния съвет в Шумен, децата му учели, как да тръгне?.. Сега си е сменил името, но казва: „Юсуф, Йосиф за мен е едно и също. Това е едно име, то не прави човека, а човекът прави името“. Дъщерята и сина му са Галя и Николай, не им се сърди, че държат на български имена. Напротив, гордее се с постиженията на всеки от тримата си внуци. Най-голямата радост е, че внучката Есил рисува прекрасно графика и акварел. Замислил е догодина през пролетта да направят съвместна изложба в читалище „Напредък“ в Шумен.

Дано успее да подготви нови творби до тогава, защото към 4 дка градина с плодни дръвчета от ябълки до нар и лехи със зеленчуци е само на неговите ръце. Съпругата му Зехра, с която се взели с голяма любов, вече е с два бастуна и се налага бай Юсуф да помага и в домакинството. Не му тежи, навремето докато бил в казармата му предложили да остане командир на взвод. Имал чин сержант, но бил сгоден и се върнал при жената на живота си в с. Средня. Работил известно време като художник по ТКЗС-та: „Гордея се, че отразявах в картини най-важното - добивите от земята. По 400-500 кг жито от дка, царевица, слънчоглед...“ От това време е запечатал в картини и образите на много трудолюбиви и емблематични хора от народа. Като дядо Юсуф от с. Климен, който бил съдия по борби. Портретът му е откупен от Художествената галерия в Шумен.

Що лозунги пък е изписал, бил много добър в правописа. Цитира един от най-тачените - Дела, дела и пак дела! Смее се, че е нещо като сегашното „Работа, работа, работа“. Бил е и художник към ДАП-а в Шумен, а табелките по автобусите, които указват имената на спирките още си ги разпознава. Добре, че ръцете му са златни, занимава се и с дърводелство, иначе с пенсия 300 лв. трудно се оцелява. Има и още един талант - свири на тамбура. Затова казва, че от художник всичко става, но от всеки художник не става.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи