Яворов и Лора със знак от отвъдното

Само 6 години след срещата им през 1906 г. Лора посяга на живота си. След нея това прави и Яворов.

Над забравените им гробове дървета са склонили короните си, както се събират влюбените след смъртта

Душите им се бунтуват, разказват свещеници

Знак от отвъдното пращат Пейо Яворов и Лора Каравелова. Както двама влюбени се събират след смъртта, така над гробовете дървета са склонили короните си едно към друго, казаха пред „Зодиак“ духовници от Централните софийски гробища.

„Това е знак от Яворов и Лора. Това са те двамата, които и след смъртта се събират един с друг“, казват свещениците, които от години наблюдават какво се случва на гроба на влюбените.

Връзката между тях се оказва неразрушима въпреки забравата от държавата и близките, оставили гроба на Лора да буренася изцяло. Според духовниците аналогията с творбата на Пенчо Славейков „Неразделни“ е на място. Точно както в поемата, там, където се погребани влюбените, израстват две дървета:

 

„той израсна кичест Явор, а до него аз Калина;

- той ме е прегърнал с клони, аз съм в него вейки свряла,

За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла...".

 

Лора и Яворов обаче се бунтуват повече от век, разкриват свещениците. „Гробът на поета е цял, но на Лора е ограбен и обрасъл в бурени. Никой не ги поддържа въпреки обещанията, затова душите на двамата не са в покой“, категорични са те.

Такива подозрения имат и от управата на гробищния парк. Признават, че никой не идва на гробовете на влюбените и никой не се интересува в какво състояние са и било срамота.

Това е едно от местата, които тънат в най-голяма забрава, въпреки че само преди година от общината обещават да възстановят открадната плоча на Лора и да поддържат ред.

Докато последното жилище на Яворов е достъпно, това на възлюбената му е обрасло до неузнаваемост, видя „Зодиак“.

Все още се чака реакцията от потомците й, чието задължение е да се грижат за гроба. Пак преди година тръгна и подписка за възстановяването му, но и от нея резултат няма.

 

 

 

 

Съдбоносната среща край Драгалевския манастир

Пейо Яворов и Лора Каравелова се запознават на излет до Драгалевския манастир през лятото на 1906 година. Въпреки взаимния им интерес, между тях не се получава нищо заради любовта на Яворов към Мина. Съдбата обаче се намесва решително и свързва бившия телеграфист с наследницата на славен род. От края на 1910 г. Лора Каравелова играе решителна роля в живота на поета. Именно тя поема инициативата за тяхната връзка и скоро двамата се превръщат в най-ярката двойка на софийското общество.

Постепенно обаче любовта започва да отстъпва пред ревността, домашните сцени и скандали стават техен редовен спътник. В една фатална нощ на 1913 г. Лора взема револвера на Яворов и се прострелва в гърдите. Яворов също натиска спусъка, но оцелява. Само година по-късно револверът отново е в ръцете му и този път поетът ще последва своята любима в смъртта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл