Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, пред „Труд“: Осъдени педофили организират детски партита

Българки, жертви на романтични измами, изгарят с по 60-70 хил. евро

С развитието на технологиите се развиват и киберпрестъпленията. Нови видове измами навлизат в България. Мрежата става средство за набиране на жертви на трафик на хора. Все повече педофили са заловени у нас да злоупотребяват сексуално с деца, използвайки интернет. За тези престъпления и за това как да се предпазим от тях разговаряхме с Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

- Г-н Колев, какви операции срещу педофили в интернет проведохте в последния месец?

- През ноември приключиха успешно осем операции. Престъпниците са от Димитровград, София, Карлово, Стара Загора. Те са задържани и един от тях е с постоянна мярка „задържане под стража“, той е в ареста в момента. Свързвал се е с деца през фейсбук, набирал е информация - телефонни номера и адреси. Използвайки данните, е публикувал в сайтове за запознанства сексуални обяви от името на децата и ги е заплашвал, че ако не се срещнат с него, ще изпрати линкове към тези обяви на близките им. Целта му е била да осъществи сексуални актове с тях. Другите седем педофили са разпространявали материали със сексуална експлоатация на деца. Разпространението носи приходи на създателите им и ги кара да създават ново и ново такова съдържание. Тук не участват артисти, а реални жертви - деца от 0 до 12 г. Това са изключително тежки престъпления срещу личността. Нямаме данни, че тези клипове и снимки са създадени от българи или че участват български деца. Тези материали се създават обикновено в страни от Далечения изток или от бившия Съветски съюз и се разпространяват от български педофили. Те участват в групи в платформите за peer to peer комуникация и когато свалят клиповете за себе си стават и техни разпространители. Имаме техника и софтуер, и много внимателно наблюдаваме българските участници в тези платформи. Хората, занимаващи се с такава дейност, рано или късно ще влязат в полезрението на правоохранителните органи.

- Децата 0 до 3 г. са твърде малки, за да попаднат сами в клопката на педофилите, би трябвало да има и родителска намеса?

- Обикновено тук участват и родители, и близки на децата, за да придобият финансова облага. Изолирани са случаите, в които българи са предоставяли срещу заплащане децата си на чужденци с цел сексуална злоупотреба. Такива случаи имахме във Велико Търново и Видин. В Самоков деца бяха водени срещу пари от роднините си в апартамента на германски педофил.

- Колко педофили задържахте от началото годината?

- За съжаление, броят на задържаните педофили се е увеличил в сравнение с миналата година, когато са около 80. Това увеличение се дължи на активната ни работа, но и на развитието на интернет, новите технологии и на достъпа на повече хора до тях.

- Откъде в интернет най-често педофилите набират жертвите си?

- Популярните социални мрежи като фейсбук набират все повече профили, а и самите педофили ловят жертви през тях. Много малки деца без родителски контрол си откриват профили, публикуват предизвикателни снимки, за да впечатлят съучениците си, например. Те се наблюдават и от престъпниците, и децата стават лесна плячка. След като вече се е случила комуникация и опит за сексуално изнудване, детето се уплашва, търси помощта на родителите си и те се обръщат към ГДБОП, след вече извършено престъпление. Обикновено педофилите създават фалшиви профили и се правят на връстници на тези деца, изпращат покана за приятелство, започват комуникация в месинджър. Те са изкусни психолози и предизвикват децата да си покажат бельото, а след това да се съблекат. От тези снимки започва изнудването, което ескалира до сексуални актове пред камера. С тези записи те, освен че задоволяват извратените си желания, изнудват децата да продължават да правят клипове и да привличат приятели в тази дейност. Има и случаи, в които педофилът търси реален контакт с детето, с което да злоупотреби сексуално.

- Какво е съотношението между воайорите и педофилите, които искат контакт на живо?

- За радост, търсещите реален сексуален контакт с дете са само 10% от общия брой на педофилите, които търсят материали с детска сексуална експлоатация.

- Какъв е типичният педофил у нас?

- Според международната статистика, 95% ог педофилите са мъже. В България нямам спомен да сме работили по случаи с жени, занимаващи се с такава дейност. У нас педофилите са мъже на възраст от 20 до 50 г. Сред тях има и семейни с деца, но обикновено това са самотни хора.

- Имахте идея да се създаде регистър на тези хора в България, нали?

- Това е практика в много държави. Аз подкрепям идеята да бъде създаден регистър на педофилите, защото няма никакъв контрол върху действията им, след като те бъдат осъдени и изтърпят наказанието си. Понякога задържаме повторно някого, след излежаване на присъда. Имаме случай на педофил, който в момента притежава детски парти център и общува ежедневно с деца, организира рождени дни и т.н.

- И може да си работи необезпокояван?

- Да, той работи като аниматор, а е осъден 2008 г. на лишаване от свобода. Има и педофили дисководещи на тържества с непълнолетни. Има и педофил, създал фондация за откриване на деца таланти в областта на спорта. Тези хора би трябвало да подлежат на регистрация и да имат законови забрани за достъп до деца. Да не могат да бъдат треньори, учители и т.н. И когато такъв човек промени адреса или работата си, хората, с които контактува, да могат да проверят и да открият, че той е осъджан педофил и децата им са в опасност.

- В началото на годината у нас бе въведена системата AMBER Alert за ранно предупреждение за изчезнали деца. Имало ли е случаи, в които е използвана?

- Тук става въпрос за дете, за което има категорични данни, че е похитено, свидетели сигнализират и веднага му се прави профил и банер във фейсбук. Той излиза на страниците на всички потребители в радиус от 200 км от местопрестъплението. Засега нямаме случаи с похитени деца.

- А измамите с криптовалути? Наскоро ГДБОП разкри група за компютърни измами, извършила престъпление с криптовалута от около 5 млн. лв.

- По данни на Европол кражбата на криптовалути от платформи за търговия с тях е на стойност около 1 млрд. долара. Тези престъпления навлизат и у нас, и се увеличават. Кражбата, която разкрихме, не е прецедент, но за първи път на територията на ЕС се прави такава операция с изземване на тази валута.

- На какви нови видове киберпрестъпления стават жертва българите?

- Да, има нови видове. Преди 3 седмици извършихме операция срещу организирана престъпна група за измами с финансови инструменти, т.нар. бинарни опции. От тази схема пострадаха много българи. Тогава бяха няколко десетки, а сега ежедневно ни сигнализират около 10 души дневно. При нас дойде и човек, загубил 107 хил. евро. от търговия с тези бинарни опции. Чрез интернет се набират и жертви на трафик на хора. От десетилетия са популярни и т.нар. романтични измами, извършвани от хора от Нигерия, Гана и др. Те създават профили във фейсбук на американски генерали, сприятеляват се със самотни жени в България и ги изнудват да им изпращат пари. Имаме случаи, в които са изпратени 60-70 хил. евро., ипотекирани жилища, взети заеми. След като жената разбере за измамата, дълго не може да повярва, изпада в психологически срив, което в много случаи води до фатален изход. Популярни са и измамите, в които млади жени изпращат покани за приятелство във фейсбук на мъже. Жените се събличат пред камера и приканват жертвите си да направят това, записват действията им и после ги изнудват. Те искат от 3 до 5 хил. евро, за да не разпространят материалите. Имаме много такива случаи.

- Как да разпознаем фалшивите профили?

- Фалшивите профили се разпознават лесно. Аз самият получавам по две-три такива покани седмично от млади жени с привлекателни снимки и никаква друга история, освен няколко мъже за контакти. Тези профили би трябвало да се докладват на фейсбук и да се закриват. Другите популярни спамове са свързани с кражбата на пароли от електронни пощи. Хакерите са се добрали до бази данни на електронни пощенски услуги и заплашват жертвите си, че имат достъп до компютъра им, наблюдават ги от камерата и имат записи от нея - какво са правили, докато са гледали порно сайтове. За да не публикуват информацията, искат суми дори до 10 хил. долара в криптовалута. Добре е периодично да променяме паролите си, да използваме сложни пароли с различни символи, да ползваме лицензиран антивирусен софтуер и лицензирани продукти, да не ползваме торент тракери, да не отваряме писма с прикачени файлове в имейлите си. Ако някой проявява интерес, би могъл да зарази устройството ни и да получи достъп до камерата и локацията ни. Спазвайте правилата на киберхигиена, ползвайте антивирусна програма.

- Какви са най-разпространените спам кампании у нас?

- От 2016 г. периодически спам кампании призовават от името на български институции да отворим файлове, в които има писмо, да речем, от НАП, от съдия изпълнител или компания за бързи кредити. Хакерите ни заплашват, че ще бъдем санкционирани от НАП или ще ни бъде заведено дело. Така ние отваряме прикачен към писмото файл, съдържащ зловреден код, който заразява компютъра ни и го прави достъпен за престъпниците. Те крадат паролите ни, включително и тези за достъп до интернет банкирането ни. Използват компютъра ни и като част от бот-нет мрежа, която може да бъде използвана за атаки на сайтове на частни или държавни институции. Тези мрежи се дават под наем или продават в тъмната част на интернет, наречена даркнет.

- Колко се краде годишно чрез киберпрестъпления в световен мащаб и в България?

- Щетите от киберпрестъпления в световен мащаб са 1000 млрд. долара годишно. Тук влизат и финансовите - новите типове престъпления, както и старите, като скимирането на банкови карти от банкомати, и кражбата на информация от кредитни и дебитни карти чрез изпращане на фишинг сайт с данни от тях. Организираната киберпрестъпност не е локална, а се разпределя в много държави. Често престъпниците набират жертви във фейсбук. Мрежата е най-голямата държава, по-голяма от Китай и Индия, взети заедно, и включва 4 млрд. души.

- Какво е международното сътрудничество за борба с този вид престъпност?

- Работим в ежедневен контакт със страните членки на Европол и Интерпол. Конвенцията по киберпрестъпност на съвета на Европа не ангажира само европейските страни, а към нея са се присъединили над 86 държави и са синхронизирали с нея законодателството си, така че едно престъпление в интернет да е такова във всяка. Има и мрежа от контактни пунктове, които изискват запазване на компютърно информационни данни – те са много нестабилни, но понякога са единственото доказателство за престъпление. Ние можем да изискаме запазването на данни на всяка от тези 86 държави, както и те от нас.

- Имаше ли измамени при онлайн търговията в Черния петък?

-Предупредихме хората с мощна кампания. Нямаме данни за подстрадали българи. Съветваме хората да ползват сайтове от България или ЕС. Те подлежат на регулация в законодателството - дават гаранция, че ще получим това, което сме си поръчали и не крадат финансова информация.

- А кражбите на фирмена кореспонденция? Как компаниите да се предпазят от тях?

- Хакерите изпращат имейл, съдържащ данните на фирмата, която трябва да получи парите, но на фактурата е подменена нейната банкова сметка. Парите се прехвърлят през няколко сметки и следите се губят в няколко държави. Ежедневно имаме случаи на български компании, пострадали от такива престъпления. През юли възстановихме 3 млн. евро, които корейска компания беше изпратила по българска банкова сметка, подменена с тази на техния партньор. Блокирахме сметката и за три дни парите бяха възстановени.

Компютърните системи, от които се води фирмена кореспонденция, трябва да са със софтуери и антивирусни програми. Да не се отварят и прикачени файлове от непознат източник.

- След срива на търговския регистър следва въпросът доколко са надеждни регистрите у нас? Може ли някой да впише информация от мое име без да знам?

- Не мисля, че тук има такава възможност. Държавата е предприела всички действия тези регистри да бъдат защитени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта