Ядрените сили с по-модерни арсенали

Руската междуконтинентална балистична ракета “Сармат” по време на демонстрация.

Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

На планетата има 600 бойни глави по-малко

Техеран увеличава добиването на обогатен уран

Световните ядрени сили продължават да модернизират арсеналите си по най-съвременни стандарти, докато същевременно общият брой налични ядрени бойни глави на планетата продължава да спада. Това сочат заключенията от редовния доклад на Стокхолмския международен институт за мирни изследвания (СИПРИ), цитиран от “Дойче Веле”.

Деветте световни ядрени сили - Русия, САЩ, Обединеното кралство, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, са разполагали общо с приблизително 13 865 бойни глави в началото на 2019 г. или 600 по-малко от м.г. Според експертите в Стокхолм намаляването на бройката се дължи на спазените ангажименти от страна на САЩ и Русия по договора “Нов СТАРТ” за намаляване на стратегическите въоръжения.

Вашингтон и Москва разполагат респективно с по 6 500 и 6 185 ядрени бойни глави, 1/4 от коитоса на оперативно разположение на въоръжените сили на страната. Между двете държави не съществува споразумение за продължаване на е”Нов СТАРТ” след изтичането му през 2021 г., припомнят наблюдатели.

Същевременно докладът на СИПРИ подчертава продължаващата тенденция от страна на САЩ и Русия да модернизират ядрените си арсенали, ракети и установки за изстрелване. Подобна тенденция следват и геополитическите съперници Индия и Пакистан - съответно с между 130 и 140, и 150-160 бойни глави на въоръжение, които успоредно на тласъка за модернизация работят и върху увеличаване на арсеналите си.

Според СИПРИ Северна Корея разполага с между 20 и 30 бойни глави. Експертите припомнят, че Пхенян не е извършвал изпитание на ядрено оръжие и междуконтинентална балистична ракета от началото на преговорите с Вашингтон през 2018 г.

В началото на т.г. арсеналът на Франция се състои от 300 бойни глави, следва Китай с 290, Великобритания с 200 и Израел с предполагаеми между 80 и 90, сочи СИПРИ.

Успоредно на публикуването на доклада, Иран излезе с изявление, че страната ще увеличи четворно дневния си лимит за обработване на ниско обогатен уран и до десет дни ще разполага с над 300 кг. Поредният ход в сблъсъка между Техеран и администрацията на американския президент Доналд Тръмп излага на риск усилията на Европа да запази споразумението за ядрената програма, смятат експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят