Ямболии изпиха над 3 тона вино в чест на Трифон Зарезан

Традицията повелява, колкото повече вино се лее в чест на свети Трифон, толкова по-плодородно ще е лозето. Колкото повече веселие, песни и танци има, толкова по-богата ще е реколтата. Ако това е така, то всички 10 000 декара лозя, които най-старата винарска изба в Южна България стопанисва, ще дадат още по-добра реколта през тази година, защото за своя професионален празник тя организира истинско пиршество за общността.

photo_221smallВнушителното винено събитие бе с мотото „Пазим духа на виното“ се организира за втора поредна година, като подарък от Вила Ямбол за жителите на града. Над 4 000 души се събраха, за да почетат традициите на лозарите и винарите, които бяха пресъздадени от организаторите за тях, чрез изпълнения на всеизвестните ансамбъл „Тракия“, Теодосий Спасов и най-добрите кукери от региона.

 

photo_337smallПотомствените винари на избата спазват стриктно всички ритуали на своя професионален празник, така, както са им ги завещали дедите им. Всяка година стотиците служители зарязват заедно при изгрев слънце лозята си и ги поливат обилно с червено вино, за да е плодородно лозето и сладко и сочно гроздето при гроздобер. И тази година традицията бе спазена, но жителите на града успяха да се докоснат до нея, чрез пресъздаването на някои от най-ефектните ритуали. Всички песни и танци бяха посветени на виното и лозето, а кукерите танцуваха ритуално, за да прогонят зимата и дадат път на пролетта. На фона на всичко това, което създаде много настроение, гостите изпиха над 3 тона от новите вина КАБИЛЕ, изядоха над 3000 порции свински кебап, приготвен от Ути Бъчваров, и завиха двучасово километрично хоро, посветено на свети Трифон и почитта на региона към винарството.

Интересен е фактът, че Вила Ямбол наследява и предава история във винопроизводството, датираща не само от 1924 година насам, а от времето на траките. Има редица артефакти, които засвидетелстват богати на плодородни лозя земи и древно винопроизводство от хиляди години назад. Именно затова и избата решава да посвети новата си марка на местността Кабиле, чиито разкопки се намират край град Ямбол и са атрактивна туристическа дестинация, засвидетелстваща богатото винено наследство на региона.

Изба Вила Ямбол пуска нова марка КАБИЛЕ от най-добрата за последните 13 години гроздова реколта

photo_055smallВила Ямбол е най-старата винарска изба в Южна България. Тя предава и развива традициите и уменията на лозаро-винарите в региона от над 90 години. Вината на избата имат над 70 медала от най-престижните международни конкурси в света, две трети от които са златни. Днес, по повод професионалния си празник Трифон Зарезан, Вила Ямбол пусна и новата си марка вино КАБИЛЕ. Тя е вдъхновена от един от най-старите тракийски градове, чиито разкопки доказват, че винопроизводството по земите край Ямбол датира от четвърти век преди Христа. Градът носи името на богинята Кибела, която е почитана като майка на възраждащата се природа и плодородните земи, покровителка на лозята и първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион. Новата марка ще е в богата сортова гама, основно от реколта 2016 година, която национални експерти обявиха като най-добрата от 13 години насам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи